Prin rectificarea bugetara aprobata de Executiv miercuri, cele mai mari fonduri, de peste un miliard de lei fiecare, se aloca Ministerelor Transporturilor, Educatiei si Sanatatii. Aceasta este a doua rectificare intreprinsa de Executivul Tariceanu pentru acest an, dar care risca sa majoreze rata inflatiei. Premierul Calin Popescu-Tariceanu sustine insa ca noua rectificare era necesara pentru respectarea angajamentului de a investi in recuperarea decalajelor care separa Romania de Uniunea Europeana. Iar aceasta se poate realiza prin suplimentarea sumelor alocate domeniilor strategice - infrastructura, educatie, sanatate si agricultura.
Ministerului Transporturilor i se aloca cei mai multi bani, 1,7 miliarde de lei. Dintre acestia, doar 1,1 miliarde se dau de la bugetul de stat, in timp ce restul de 600 de milioane de lei provin din credite externe. Programele de intretinere si dezvoltare a infrastructurii rutiere si feroviare inghit cele mai multe dintre fondurile alocate acestui minister, peste 830 milioane de lei. Alte 30 de milioane de lei vor fi cheltuite pentru reabilitarea si/sau asfaltarea drumurilor de interes local si alimentarea cu apa a satelor, iar 45 de milioane, lei vor fi utilizate pentru programul salilor de sport. Pentru proiectele de dezvoltare a turismului se vor aloca 63 de milioane de lei. La acestea se adauga si cele 50 de milioane de lei alocate pentru facilitatile de transport oferite veteranilor de razboi, pensionarilor, elevilor si studentilor. Ministrul Fi-nantelor, Sebastian Vladescu (foto), a tinut insa sa precizeze ca "in spatele fiecarei sume alocate exista un proiect". Iar daca banii nu vor fi cheltuiti pentru aceste proiecte pana la finele anului, ei se vor intoarce la bugetul de stat, determinand astfel o scadere a deficitului bugetar prognozat, a adaugat Vladescu.

Bani pentru consolidarea scolilor

Din cele 1,2 miliarde de lei acordate de la bugetul de stat Ministerului Educatiei, peste 23%, adica 285 de milioane de lei, se vor cheltui pentru investitii, consolidari, reabilitari si reparatii capitale ale imobilelor din sistemul de invatamant superior. Alte 277 de milioane de lei se aloca pentru imobilele din sistemul preuniversitar. La acestea se adauga 250 de milioane de lei pentru dotarea laboratoarelor scolare, 80 de milioane de lei pentru finantarea de baza a institutiilor de invatamant superior de stat si peste 49 de milioane de lei pentru asigurarea utilitatilor la unitatile scolare din mediul rural.

Sanatatea trebuiesa se autofinanteze

In timp ce pentru ministerele Educatiei si Transporturilor statul oferea o contributie generoasa, de peste 70%, la bugetele acestora, in cazul Ministerului Sanatatii, statul acorda direct mult mai putini bani. Contributia acestuia nu depaseste 15% din valoarea totala a fondurilor destinate Sanatatii, 1,1 miliarde de lei. Banii se vor cheltui pe programul de prevenire si control al bolilor transmisibile (56,9 milioane de lei), pe realizarea a opt spitale regionale si extinderea unor corpuri ale Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti (59,4 milioane de lei). Restul fondurilor se vor asigura insa din veniturile proprii ale ministerului pentru investitii in infrastructura sistemului sanitar.