Mii de doljeni carora statul nu le-a restituit proprietatile confiscate abuziv de catre comunisti asteapta sa primeasca despagubiri banesti sau actiuni la Fondul Proprietatea
In Dolj exista mii de oameni care au primit sau asteapta sa primeasca despagubiri sau actiuni la Fondul Proprietatea, in contul imobilelor si terenurilor confiscate abuziv in perioada comunista. Multi dintre cei care au facut cereri in urma cu 10-11 ani, pe Legea nr. 10/2001, nici pana acum nu au intrat in posesia despagubirilor, fie ele banesti sau sub forma de actiuni la Fondul Proprietatea (FP). La solicitarea GdS, Prefectura Dolj a precizat ca in judet exista 4.604 "notificari solutionate prin restituirea in echivalent (actiuni, titluri, despagubiri banesti)". Dintre acestea, cele mai multe sunt in Craiova, 4.163 de proprietati, potrivit datelor de la Prefectura Dolj. In acelasi timp, nu toti acesti oameni au si primit banii sau titlurile promise. Multi nici nu au cerut despagubirile conform legii. Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) are din Dolj 2.925 de dosare pe Legea nr. 10/2001, provenind de la tot atatia fosti proprietari sau de la mostenitorii lor.

Ce spun beneficiarii Legii nr. 10

Procedurile de acordare a despagubirilor au fost stufoase, iar oamenii si-au pierdut rabdarea. Alina V., din Craiova, povesteste prin ce a trecut pana acum: "Am inceput cu solicitarile dupa aparitia Legii nr. 10. Dupa ce am facut hartii si adrese ani de zile, dupa expertize si evaluari, dupa ce le-am aratat ca avem dreptate, in sfarsit ni s-a acceptat dosarul, dar despagubirile nu le-am primit nici acum. Dupa ce dosarul a ajuns la Bucuresti, ni s-a spus ca mai avem de asteptat aproximativ trei ani. In septembrie se implinesc doi ani, asa ca mai avem mult... Nu se stie pana cand. Suntem la limita rabdarii. Sunt multi in situatia noastra".

Cum explica ANRP intarzierile

Miile de dosare care asteapta banii sau actiunile la FP vor mai astepta si de acum inainte, pentru ca statul nu da semne ca s-ar grabi in vreun fel. ANRP a precizat pentru GdS doar ca titlurile de conversie se emit intr-o ordine. "Mentionam faptul ca titlurile de conversie (certificate emise de ANRP) se emit la date succesive in ordinea inregistrarii cererilor de optiune a persoanelor indreptatite la despagubiri, cereri insotite de toate documentele necesare, pe masura procesarii dosarelor si finalizarii activitatii de verificare, din punct de vedere juridic si economic, a documentelor depuse la dosar (in sensul respectarii cerintelor legale)", sustin reprezentantii institutiei citate.

Momentan, se dau doar actiuni la FP

Prin intrarea in vigoare a OUG nr. 62/2010, in iunie 2010, guvernul a suspendat emiterea titlurilor de plata pentru acordarea despagubirilor in numerar pe o perioada de doi ani. "Facem precizarea ca valorificarea titlurilor de despagubire emise de Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor se poate realiza doar prin conversia lor in actiuni emise de Fondul Proprietatea, corespunzator sumei pentru care persoana indreptatita a formulat optiune. Suspendarea nu ingradeste dreptul persoanelor de a formula o cerere de optiune pentru despagubiri in numerar, in limita a 500.000 de lei, cu respectarea termenelor si limitarilor prevazute de art. 3 lit.h al Legii nr. 247/2005, Titlul VII, modificat prin OUG nr. 81/2007", informeaza reprezentantii ANRP. Institutia a facut o serie de precizari, la solicitarea GdS.

Valoarea titlurilor de despagubire, apropiata de piata

ANRP a facut o serie de precizari referitoare la despagubiri. Oamenii pot primi "un titlu de plata (...) si/sau titlu de conversie" in actiuni. Vrand-nevrand, oamenii simpli se trezesc actionari la FP si pot urmari cotatiile emitentului la Bursa de Valori Bucuresti. Transformarea titlurilor pe care le detin oamenii in actiuni la FP se face la o valoare apropiata de cotatiile Fondului pe Bursa. "Din informatiile oficiale ale ANRP, ultimele titluri s-au convertit la valoarea de 0,5289 lei pe actiune, ceea ce este foarte aproape de valoarea de piata a actiunilor Fondului Proprietatea, care acum (ieri - n.r.) este de 0,496 lei pe actiune", a spus George Daniel Popa, broker la Interdealer Capital Invest. Multi dintre oamenii care au asteptat ani buni sa fie despagubiti pe Legea nr. 10/2001 si acum au optat pentru actiuni la Fondul Proprietatea au tendinta sa le vanda doar daca au nevoie urgenta de bani. Restul asteapta sa vada evolutia cotatiilor. Dar Bursa este imprevizibila: actiunile pot creste sau pot scadea. Specialistii de pe piata de capital estimeaza o crestere a cotatiilor FP in timp. "Cei care au optat pentru actiuni pot sa le mai pastreze, daca nu au nevoie urgenta de bani. Sunt sanse mari ca actiunile FP sa creasca, pe termen lung, daca nu se va ivi o noua criza la nivel mondial", a precizat brokerul George Daniel Popa.

Cine mai are dreptul la despagubiri

Doar fostii proprietari de imobile, respectiv mostenitorii acestora, care au depus cereri la timp si ale caror dosare au fost avizate de prefectura si aprobate la Bucuresti de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, se vor astepta la despagubiri. "Precizam faptul ca numai persoanele carora li s-a emis deja decizia Comisiei Centrale reprezentand titlul de despagubire se pot prezenta la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor pentru realizarea optiunii, in conformitate cu prevederile art. 18 indice 1-9 din Legea nr. 247/2005 - Titlul VII, cu modificarile ulterioare", se arata in raspunsul ANRP.
Exista si cereri respinse
Potrivit datelor de la Prefectura Dolj, nu toti cei care au cerut despagubiri pe Legea nr. 10 au si primit dreptul de a fi despagubiti. La nivelul Doljului au fost respinse 1.441 de notificari, informeaza prefectura.