Transele FMI vor fi deblocate la sfarsitul lunii februarie, iar banii vor ajunge in martie. Cresterea economica s-ar putea relua in Romania in primul trimestru din 2010, iar pe tot anul se va plasa la aproximativ 1,3%, a declarat, miercuri, seful misiunii Fondului Monetar International (FMI), Jeffrey Franks. Obiectivul general al autoritatilor romane ramane reducerea cheltuielilor totale cu salariile. "Nu va permiteti un sector public de tip Mercedes, ci unul de tip Dacia. Nu ca ar fi ceva in neregula cu Dacia", a spus Franks.
Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat ca in ultimul trimestru din 2009, evolutia negativa in economie s-a diminuat vizibil, iar premizele pentru 2010 sunt favorabile.
Romania va inregistra in acest an un avans economic de 1,3%, iar in 2011 economia se va intoarce la rate de crestere semnificative, a mai spus expertul. Jeffrey Franks a precizat insa ca va mai dura ceva timp pana cand fluxurile de capital se vor resimti la nivelul economiei si, din acest motiv, exista in continuare riscuri. Este important ca guvernul sa respecte calendarul reformelor, iar Banca Nationala sa fie foarte prudenta in tintirea inflatiei, a precizat expertul FMI.
La randul sau, Fabienne Ilzkovitz, seful misiunii Comisiei Europene, a insistat pe necesitatea implementarii reformelor, de la cea din domeniul pensiilor, la legile salarizarii unitare si responsabilitatii fiscale. Comisia Europeana va sustine demersurile Romaniei in acest proces. Romania va primi miliardul de euro de la Bruxelles in luna martie, a precizat Fabienne Ilzkovitz.
"Vom primi la jumatatea lui februarie documentatia necesara pentru eliberarea celei de-a doua si a treia transe din imprumut. Am convingerea ca FMI va aproba acordarea transelor, dupa ce va constata progresele realizate de Romania. O jumatate din aceasta suma va fi folosita pentru finantarea deficitului bugetar, iar cealalta jumatate va ajunge la BNR, pentru echilibrarea balantei de plati", a precizat, Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania.
Bugetul de stat se afla in linie cu asteptarile oficialilor FMI care au remarcat si o crestere a interesului investitorilor pentru Romania.