Fara pierderi, aceasta este deviza sub care trebuie sa evolueze anul acesta Compania de drumuri, Metrorex si CFR Marfa. Cele trei societati de stat fac parte din lista companiilor pentru care FMI a cerut monitorizarea cheltuielilor, in vederea reducerii arieratelor.
Compania de drumuri trebuie sa incheie anul fara pierderi si sa-si diminueze arieratele cu aproximativ 100 de milioane de lei. O alta tinta de respectat este incadrarea in fondul de salarii din 2009. Aceasta inseamna ca salariile ingheata anul acesta.
Metrorex nu are datorii datorii la stat, dar incheie anul cu pierderi din cauza unei restante la un prestator de servicii. Pentru a respecta cerinta "fara pierderi", Metrorex ar avea nevoie in 2010 de o subventie, cu cel putin 50% mai mare decit cea stabilita. Conform bugetului, subventia pentru transportul cu metroul este in 2010 de 349 de milioane de lei.
CFR Marfa trebuie sa elimine pierderi pentru 2009 estimate la 320 de milioane de lei. Compania va recurge in primul rind la concedierea a peste 30% din personal, incepind cu 1 martie. O alta tinta de respectat in 2010 este reducerea arieratelor cu 2%.