Gandul: Presa cu curul (Autor: Florin Negrutiu)

Nu obisnuiesc sa comentez ceea ce se intampla la altii, insa in aceasta noapte senzatia ca am calcat intr-un rahat este atat de puternica, incat ma simt nevoit sa-mi incalc aceasta regula. Ceea ce am vazut cu putin timp in urma in emisiunea "Un show pacatos" de la Antena 1 ma face sa cred ca daca pur si simplu as schimba canalul sau as inchide televizorul as deveni complice la o mare mizerie. In fond, cu totii suntem colegi de presa, nu-i asa?
Dupa cum probabil stiti, caci astfel de momente se propaga rapid, in emisiune a fost prezentata o inregistrare video in care apare dl. Emil Boc dezbracat complet in vestiarul unei sali de sport. Fundul fostului premier a tronat mai bine de o ora pe ecran in timp ce gazda si invitatii care au intervenit telefonic au dezbatut problema. O discutie ipocrita despre eficienta serviciilor de protectie a servit drept pretext pentru placerea voyeurista de a arata bucile d-lui Boc o data, si inca o data, si inca o data, la nesfarsit, in prim plan si in dunga.
Dezbaterea despre cur a fost deschisa de dl. Crin Antonescu si a fost inchisa, ca un arc peste timp, de dl. C.V. Tudor. Despre superficialitatea d-lui Antonescu am mai scris, insa nu-mi inchipuiam ca va ajunge pana acolo incat sa fie coleg de dezbatere cu Cruduta. Ce mai conteaza ce a spus dl. Antonescu, cand singurul lucru pe care s-ar fi cuvenit sa-l faca un politician caruia ii pasa de imaginea sa era sa-l trimita pe dl. Capatos la plimbare?! Caci interesul d-lui Capatos nu era sa afle ce parere are dl. Crin, ci sa tina ridicat fluxul ratingului care tasnea dintre fesele premierului.
In rest, orice om de bun simt din tara asta probabil ca s-a simtit jignit in aceasta noapte. Nu numai ca "stirea" nu este de interes public, dar ma indoiesc ca satisface interesul publicului. In orice caz, nu pe cel al publicului sanatos. Caci nu vad ce om normal moare de curiozitate sa-l vada pe dl. Boc dezbracat.
Probabil ca si ziaristii, atatia cati mai sunt, s-au simtit jigniti de aceasta noua mizerie care mai da un branci unei profesii frumoase sabotate insa in mod constant din interior de tot felul de insi fara scrupule si fara pic de respect fata de meserie. Nu era de ajuns ca politicienii si-au pus fesele late pe aproape tot ce inseamna presa si ca diversi jucatori de alba-neagra deveniti patroni media si-au cumparat ziaristi in viu. Nu era suficient ca jurnalismul si deontologia au devenit aproape o insulta in ultimii ani. Trebuia sa ne-o facem cu mana noastra: caci presa moare pe limba ei din cauza lipsei de creier, de etica si de gramatica, iar astfel de momente, cum a fost cel din aceasta noapte, ii grabesc sfarsitul.
Fara un spirit de breasla care sa semnaleze si sa elimine astfel de mizerii, viitorul este sumbru. Fara ziaristi care sa aiba curajul sa vorbeasca despre respectul fata de meserie, toti acesti impostori galagiosi pe care-i vedeti la televizor vor trece drept presa: pana la proba contrarie, suntem colegi cu totii, oameni onesti, hoti, curve, spagari, crudute, saltimbanci. Fara voci critice si obiective, care sa spuna raspicat ca "asa ceva nu se face", ziaristii tineri ne vor intreba fara sa clipeasca si fara sa-si dea seama de grozavia intrebarii: "Si noi ce facem, nu dam fundul lui Boc, ca-l da toata lumea?..."
Cand am intrat in presa, la TV era Tuca Show. Dupa 15 ani, ma uit la Buca Show si ma intreb daca se poate si mai rau.