Nici un craiovean nu a solicitat, de anul trecut pâna acum, ajutorul de 20%, dar care nu poate depasi 10.000 de euro, acordat de stat pentru construirea unei case. Acesta este unul dintre programele guvernamentale destinate tinerilor sub 35 de ani, fara locuinta.  Nici la nivel national situatia nu este mult diferita. Autoritatile precizeaza ca mai putin de 600 de persoane au solicitat pâna acum acest ajutor, dar nici acestea nu
s-au vazut toate cu banii în cont. Adica în banca. În conformitate cu OUG nr. 51/2007, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor deruleaza "Programul national de sprijinire a construirii de locuinte proprietate personala", prin acordarea de subventii de la bugetul de stat de 20% din valoarea locuintei construite, dar nu mai mult de 10.000 de euro. Cererile trebuie adresate consiliilor locale de persoanele fizice cu vârste pâna la 35 de ani, care au încheiat un contract de construire a unei locuinte prin credit ipotecar cu agenti economici specializati în construirea de locuinte si/sau cu dezvoltatori de proiecte imobiliare. Cu toate ca subventia acordata de la bugetul de stat reprezinta o suma importanta din valoarea casei, nu multi s-au gândit sa beneficieze de acest ajutor. Fie pentru ca n-au aflat înca de aceasta posibilitate, fie pentru ca nu este lesne de întocmit documentatia sau întrucât cei 10.000 de euro sunt acordati abia dupa ce constructia a fost finalizata, cert este ca numarul solicitantilor este foarte mic.  
Casa de minimum 50.000 de euro "La noi s-au depus pâna acum doar trei cereri, dar nici una nu a fost acceptata, pentru ca documentatia era incompleta. Solicitantii au fost înstiintati de acest lucru, dar, deocamdata, nu s-a schimbat nimic în statutul cererii", a precizat Carmen Licu, purtatoarea de cuvânt a Primariei Craiova. În ordonanta se mentioneaza ca, în stabilirea cuantumului subventiei, se ia în calcul numai valoarea locuintei, conform devizului general de cheltuieli, fara a le cuprinde pe cele pentru obtinerea si amenajarea terenului, pe cele pentru asigurarea utilitatilor, a garajelor, indiferent de locul de amplasare a acestora, precum si anexele gospodaresti nelegate structural de cladire. De asemenea, cuantumul subventiei nu poate depasi valoarea creditului ipotecar contractat, ceea ce înseamna ca, pentru a beneficia de valoarea maxima a subventiei, de 10.000 de euro, creditul trebuie sa fie de 50.000 de euro.  
Finisajele, mai scumpe decât constructia 
O constructie de 100 de metri patrati poate fi finalizata cu 50.000 de euro, suma minima necesara obtinerii sprijinului maxim acordat de statul român tinerilor sub 35 de ani care vor sa-si ridice o locuinta. Cu mai putin de jumatate din suma, în aproximativ trei luni, se poate ridica o casa "la rosu", adica fundatie, pereti, acoperis, urmând ca restul sa intre în finisaje - tencuiala, gletuire, instalatii, ferestre etc. Suma de 10.000 de euro va fi virata direct catre banca, la finalul lucrarii, în asa fel încât beneficiarii nu vor vedea banii la culoare.