Cresterea accelerata a creditarii, deficitul extern si agravarea problemelor politice din Romania ar putea determina agentiile de rating Fitch si Moody's sa diminueze calificativele acordate Romaniei sau sa revizuiasca in sens negativ perspectiva, apreciaza analistii Danske Bank, intr-un studiu intitulat "New Europe: Mind the ratings".
Desi Romania si Bulgaria au fost recompensate cu generozitate de catre agentiile de rating pentru aderarea la UE, avand in vedere dezechilibrul extern mare, cresterea accelerata a creditarii si agravarea problemelor in spatiul politic, institutia daneza prognozeaza ca ratingurile Romaniei ar putea fi revizuite in sens negativ sau ar putea beneficia de perspective mai putin favorabile.
Astfel, Fitch ar putea modifica ratingul "BBB" pentru datoriile pe termen lung in valuta, cu perspectiva stabila, la "BBB minus", cu perspectiva stabila. De asemenea, Moody's ar putea modifica in sens negativ perspectiva ratingului "Baa3", de la "stabila" la "negativa".
Danske Bank subliniaza ca, dintre cele doua tari, Romania este cel mai puternic expusa deteriorarii calificativului.
Interesant este ca analiza celor de la Danske Bank vine la putin timp dupa ce un analist al Agentiei Moody's ameninta Romania cu scaderea ratingurilor de tara. El chiar a cerut autoritatilor de la Bucuresti sa privatizeze Romgaz, expli-cand ca romanii platesc doar jumatate din cat ar trebui sa plateasca pentru gazele naturale. (Mugur Cosmin)