Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a amendat cu peste 5 miliarde de lei zece mari producatori de tigari din cei nouasprezece controlati in ultima perioada.
Cel mai important caz de evaziune fiscala, dupa cum a spus chiar seful Fiscului, Sebastian Bodu, a fost la firma Anghelescu Industry, companie la care este asociat Florin Anghelescu, sotul consilierului prezidential Stana Anghelescu. Bodu a explicat ca inspectorii fiscali au gasit un minus la inventar de peste 27 de tone de tutun materie prima, tutun despre care exista semnale ca ar fi fost vandut la negru. Daca aceasta cantitate de tutun ar fi intrat in circuitul comercial legal, statul ar fi incasat 650.000 de euro din TVA si accize, a mai spus presedintele ANAF.
Bodu a afirmat ca Fiscul a cerut anularea autorizatiei de antrepozit fiscal pentru Anghelescu Industry, iar in conditiile in care decizia nu va fi atacata in instanta, tigarile Anghelescu vor disparea de pe piata. De altfel, potrivit lui Bodu, ANAF a formulat deja plangeri penale impotriva administratorilor firmei in cauza.
Alti producatori de tigari au fost amendati de catre Fisc cu sanctiuni maxime in valoare de 1 miliard de lei/caz. Acestia sunt Continental Tabacco Romania, European Tobacco Romania, R&M Tobacco Romania (firma care a apartinut lui Zaher Iskandarani) si J.T. International Manufacturing.

La Cotroceni, tutunul cauzeaza grav sanatatii

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a aprobat ieri demisia, incepand de la 1 iulie a.c., din functia de consilier de stat din cadrul Administratiei prezidentiale, a juristei Stana Anghelescu. Potrivit unui comunicat al Presedintiei, Stana Anghelescu - care a lucrat in cadrul Cancelariei presedintelui alaturi de Elena Udrea - si-a depus demisia din motive personale.