Fiscul pregateste pentru 2008 un proiect de lege care va unifica bazele de calcul ale tuturor contributiilor de asigurari de sanatate, pensii si somaj.
Potrivit proiectului de act normativ obtinut de agentia NewsIn, contributiile de asigurari ar urma sa fie platite la aceleati venituri, incepand de la 1 ianuarie 2008. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va propune ca baza de impozitare pentru toate contributiile sa fie formata din aceleati venituri pentru care se platette contributia de sanatate.
in prezent, contributiile de pensii, sanatate ti tomaj au baze de calcul ti cote diferite. Contributia de sanatate are cea mai extinsa baza ti se platette spre exemplu inclusiv pentru drepturi de autor, in cazul in care acestea reprezinta singura sursa de venituri. in schimb, contributiile de pensii sau de tomaj nu se aplica la aceste categorii de venituri.
Anul acesta, contributiile sociale platite de angajat cumuleaza 17%, fiind de 9,5% pentru pensii, 1% pentru tomaj ti 6,5% pentru sanatate. Contributiile platite de angajator sunt cuprinse intre 28,9% ti 32,1%.
Guvernul a anuntat ca intentioneaza sa reduca contributiile cu 6% din ianuarie anul viitor, fara a preciza daca diminuarea va fi in favoarea angajatului sau a angajatorului ti la ce categorii de contributii.
Proiectul ANAF, care va fi propus guvenrului luna viitoare, nu intervine ti asupra nivelului cotelor de contributii. Masura de armonizare a bazelor de calcul pentru contributii se afla printre obiectivele unui program finantat de Banca Mondiala.