Reprezentantii oamenilor de afaceri au propus ieri ca legea privind achizitiile publice sa fie modificata. ßi asta pentru ca in forma actuala legea creeaza o discriminare intre oamenii de afaceri romani si cei straini, deoarece criteriile de selectie a companiilor exclud din start capitalul romanesc",a declarat ieri Florin Pogonaru (foto), presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). AOAR contesta achizitiile publice pentru infrastructura, medicamente si energie.
In cazul licitatiilor din domeniul infrastructurii, Pogonaru a criticat criteriile de selectie care includ un nivel minim foarte ridicat al cifrei de afaceri. Acest nivel descalifica firmele romanesti din prima faza si permite accesul la achizitii publice doar unui numar restrans de companii straine, a explicat Pogonaru, citat de Mediafax.
In plus, presedintele AOAR arata ca, in timp ce la noi au loc licitatii pentru tronsoane de 500 de km de autostrada, nicaieri in Europa nu se acorda contracte pe distante asa de lungi. Spre exemplu, "in Cipru si Spania licitatiile au loc pentru tronsoane cuprinse intre 20 si 100 km", afirma Pogonaru, citat de NewsIn. Reprezentantul AOAR crede ca discriminarea din domeniul infrastructurii a fost acceptata de dragul incasarii de bani din subcontracte.
In ceea ce priveste discriminarea din domeniul medicamentelor, Anca Vlad, vicepresedinte al AOAR, acuza monopolul unor firme straine asupra licitatiilor produselor distribuite in spitale pentru vindecarea diabetului si SIDA.
Vlad a explicat ca legea permite ca firmele care au castigat licitatiile in urma cu trei ani sa-si prelungeasca contractul in loc sa se organizeze licitatii anuale. "In felul acesta se creeaza niste plapumi de profit, care pot afecta concurenta prin intrarea pe alte sectoare cu preturi de dumping", a afirmat Vlad, care a precizat ca un tratament de leucemie costa de trei ori mai mult in Romania decat in Statele Unite.

Energia, tranzactionata doar la Bursa

Reprezentantii AOAR au declarat ca si in domeniul achizitiei de energie electrica legea a fost interpretata eronat. O solutie ar fi achiztionarea de energie de la Bursa Romana de Marfuri (BRM). Mircea Filipoiu, membru al AOAR si presedintele Bursei Romane de Marfuri, considera ca achizitia energiei prin Bursa ar fi un mecanism mai transparent si energia s-ar achizitiona la pretul pietei.
Filipoiu a dat ca exemplu in acest sens licitatiile prin BRM cu materialele de constructii pentru casele afectate de inundatii, unde s-au obtinut cele mai mici preturi din Romania pentru ciment si cherestea.