In topul celor mai puternice companii romanesti din 2005, realizat de revista "E-finance", figureaza pe primele locuri companii furnizoare de servicii si multinationale. Companiile private cu capital integral romanesc din top sunt insa numarabile pe degete, mai ales ca ele se afla intr-o competitie inegala cu multinationalele si societatile de utilitati. In plus, ele apar de la pozitia 35 incolo, acest loc fiind ocupat de Transilvania General Import-Export din Oradea.

Topul primelor 100 de companii din Romania, care reuneste companiile de utilitati cu multionationalele si societa-tile romanesti private, clasifican-du-le dupa cifra de afaceri, a fost contestat de unii oameni de afaceri romani. Spre exemplu, Maria Grapini, presedintele Patronatului din Industria Usoara FEPAIUS, a explicat ca acest top compara prescolarii (n.r. - firmele private romanesti) cu elevii de liceu, adica multinationalele. Grapini a atras atentia si asupra faptului ca, pe langa multinationale, primele locuri din top sunt ocupate de furnizori de servicii, care isi impun tarifele. Intreprinderile mici si mijlocii romanesti, acceptand aceste tarife, nu pot surmonta aceste diferente pentru a concura cu multinationalele, a mai spus Grapini. Intr-adevar, pe primele zece locuri apar companii petroliere, de utilitati si multinationale ca Petrom Bucuresti, Rompetrol Rafinare Constanta, Metro Cash&Carry, Lukoil, RomTelecom, Electrica si Orange.
Dupa o pleiada de astfel de companii, fie multinationale, fie de utilitati si cu capital de stat, abia pe locul 35 apare si o companie romaneasca cu capital privat. Transilvania General Import-Export SRL Oradea ocupa acest loc cu o cifra de afaceri de peste 330 de milioane de euro, depasind totusi unele multinationale ca Renault Nissan, Coca-Cola sau Altex.

Topul multinationalelor si al companiilor de utilitati

Precizam ca din cele 100 de com-panii, aproximativ jumatate sunt multinationale. Din cele nationale, 30 sunt insa cu capital de stat, majoritatea dintre ele fiind si companii de utilitati.
Cezar Mereuta, vicepresedintele Centrului Roman de Modelare Economica (CERME), arata ca, din cele 48 de multinationale prezente in topul romanesc, 34 provin din Uniunea Europeana. Dintre acestea, 17 figureaza si in topul primelor 100 de companii din UE. Mereuta concluzioneaza astfel ca mediul de afaceri roman a atras marii jucatori de pe piata europeana. In plus, acesta a subliniat importanta aportului multinationalelor. "Daca topul are o rata medie de profit de 5,6, multinationalele au de 7,47, in timp ce restul au un nivel de 3,01", a explicat vicepresedintele CERME.

Topul investitiilor bursiere

Realizatorii au intocmit si un clasament al celor mai importante investitii bursiere, care cuprinde, pe langa companii listate, si societatile de investitii financiare, banci si societati de asigurari. Astfel, acestea ocupa sapte din primele zece locuri, restul fiind adjudecate de Petrom, Transelectrica si Biofarm. Cele mai performante sectoare raman cel financiar, energetic, industria farmaceutica si sectorul imobiliar.