Numarul de firme apartinind omului de afaceri Omar Hayssam este foarte mare, iar prejudiciile aduse statului sint imense, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu. Seful Fiscului a afirmat ca, in trecut, statul a fost ingaduitor cu firmele lui Hayssam si ca, in unele cazuri, controalele declansate s-au oprit. Referindu-se la sechestrul pus pe averea lui Omar Hayssam, Bodu a apreciat ca "mai e ceva prin firmele sale si se mai poate recupera cev ".
ANAF a prezentat la sfirsitul lunii iulie un bilant al activitatii de control desfasurata de comisarii Garzii Financiare (GF) si inspectorii fiscali la firmele patronate de omul de afaceri Omar Hayssam. Comisarii GF au aplicat amenzi contraventionale totalizind peste 1,246 miliarde lei vechi, incepind din anul 2003, in urma controalelor efectuate la 17 firme patronate de Hayssam. Conform datelor furnizate de ANAF, care coordoneaza activitatea GF, au fost, de asemenea, confiscate bunuri si sume totalizind 5,147 miliarde lei vechi, iar comisarii GF au dispus virarea la bugetul de stat a unor sume suplimentare de peste 58,18 miliarde lei vechi, reprezentind impozite si taxe necalculate si neevidentiate contabil, precum si penalitati si dobinzi de intirziere. De asemenea, la solicitarea Parchetului de pe linga inalta Curte de Casatie si Justitie, inspectorii fiscali ai ANAF au verificat societatile Optil Exim SRL Buzau, Turan Com 2003 SRL Bucuresti, Foresta Nehoiu, Dunarea International, Rio Bucovina Distribution, stabilind sume suplimentare totalizind 103,932 miliarde lei vechi, de virat la bugetul statului, si constatind o serie de elemente de evaziune fiscala si alte nereguli sanctionate cu amenzi - neinregistrarea veniturilor, declarararea fictiva a sediului social, neinventarierea patrimoniului.
In afara de aceste actiuni la cererea organelor de cercetare penala, inspectorii fiscali au verificat de asemenea societatile Agrocity Center Buzau, Best City SRL Bucuresti, Foresta Nehoiu, Uno International Eximp Nehoiu si Bucovina Enterprises, stabilind sume suplimentare de circa 27 miliarde de lei vechi.

Prejudiciu de 1.000 de miliarde de lei in domeniul alcoolului

Firmele din domeniul alcoolului au prejudiciat statul cu aproximativ 1.000 de miliarde de lei, a declarat Sebastian Bodu. Pentru a avea o imagine asupra evaziunii din domeniul alcoolului, aceasta suma ar trebui multiplicata insa cu 10 sau cu 20, a apreciat seful Fiscului. In urma actiunilor de control din acest an la firmele din domeniul alcoolului, inspectorii ANAF si comisarii GF au stabilit diferente de taxe si impozite insumind 958 miliarde lei, la care se adauga dobinzi si penalizari de 178 miliarde lei si confiscari de aproape 30 miliarde lei. De asemenea, au fost aplicate amenzi de 97 de miliarde de lei si au fost trimise 130 de sesizari penale pentru un prejudiciu de aproape 500 de miliarde de lei.
Bodu a precizat, de asemenea, ca circa 30-31% din autorizatiile detinatorilor de antrepozite fiscale au fost revocate sau anulate. in total erau autorizate 101 de antrepozite fiscale in domeniul alcoolului si distilatelor, 232 pentru bauturi spirtoase si 69 pentru tuica si rachiuri.