Mediul romanesc de afaceri este bintuit in acest moment de sute de mii de firme-fantoma. Potrivit datelor statistice centralizate la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), din cele peste 644.000 de societati inmatriculate in acest moment in Romania, 329.457 de firme se afla in unul sau mai multe dintre cazurile pentru care tribunalul poate pronunta dizolvarea unei societati. Astfel, peste 15.000 "activeaza " avind mandatul administratorului expirat, iar alte aproximativ 60.000 au durata sediilor expirata. Daca adaugam si datele Fiscului - conform carora doar la nivelul Capitalei exista peste 100.000 de firme inactive - se contureaza clar imaginea unui sector privat slab dezvoltat, dar mai ales puternic poluat.
Potrivit legislatei in vigoare, ONRC poate solicita tribunalului dizolvarea unei firme, daca aceasta din urma nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni, daca societatea nu a depus, in cel mult sase luni de la expirarea termenelor legale, situatiile financiare anuale, in cazul in care firma si-a incetat activitatea, nu are sediul social cunoscut ori nu si-a completat capitalul social.

Peste 69.000 de firme dizolvate din oficiu

Statistica ONRC arata astfel ca, pina la sfirsitul lunii martie au fost dizolvate, din oficiu, 69.408 de firme. Motivul l-a reprezentat nepreschimbarea pina la sfarsitul anului 2004 a certificatului de inmatriculare si a celui de inregistrare fiscala care duce, automat, la dizolvarea societatii in cauza. Asta in conditiile in care, de-a lungul timpului, ONRC a lansat zeci de avertismente privind obligativitatea preschimbarii certificatelor. Constatarea dizolvarii de drept se face prin incheierea judecatorului delegat, pronuntata la cererea ONRC. Incheierea judecatorului delegat se inregistreaza la Registrul Comertului si se comunica persoanei juridice la sediul social, Ministerului Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala - pe cale electronica si se publica pe pagina de Internet a ONRC, precum si la sediul Oficiului Registrului Comertului de pe linga tribunal.
Potrivit aceleiasi situatii statistice centralizate a ONRC, 59.627 de societati inmatriculate in Romania au durata sediului expirata. Surse din cadrul DGFP au declarat recent ca inspectorii fiscali vor efectua controale la sediile declarate ale tuturor acestor societati. Cu cei care nu vor fi gasiti la sediul social declarat va fi intocmita o lista, care va fi publicata in "Monitorul Oficial " si pe pagina web a ANAF. Si in acest caz, reusita actiunii ar putea fi pusa insa in umbra de numarul insuficient al personalului. Spre exemplu, numai in Bucuresti exista aproximativ 30.000 de astfel de firme a caror durata a sediului a expirat, deci care ar trebui controlate. Dar numarul inspectorilor fiscali de la nivelul Capitalei nu e mai mare de 300.