Cu toate masurile luate, piata se confrunta in continuare cu fenomenul firmelor-fantoma care achizitioneaza cu acte in regula formulare tipizate si apoi le revand. In opinia oficialilor CN “Imprimeria Nationala“, acest fapt reprezinta singura veriga slaba a sistemului.
Potrivit unui ordin al ministrului Finantelor Publice, este interzisa primirea de comenzi de formulare de la agentii economici inactivi fiscal. Periodic, Ministerul de Finante emite baze de date catre “Imprimeria Nationala“, care le comunica unitatilor tipografice abilitate.
Agentii economici cu probleme sunt indrumati la organul fiscal teritorial unde, dupa lamurirea situatiei, primesc o adeverinta in acest sens.
De asemenea, in Legea pentru combaterea evaziunii fiscale se prevad pedepse drastice in cazul vanzarii formularelor proprii sau a detinerii de formulare in vederea instrainarii.
In prezent, piata tipizatelor cu regim special de tiparire, inseriere si numerotare privind activitatea financiara si contabila este practic libera.
Imprimeria Nationala a abilitat 53 de unitati tipografice, tinandu-se cont, in primul rand, de dotarile tehnologice si de capacitatea de productie.

1.600 de facturi false descoperite de laboratorul mobil

Imprimeria a efectuat si controale folosindu-se de propriul laborator mobil, functional de la sfarsitul lui aprilie.
Astfel, au fost depistate peste 600 de timbre false care urmau sa fie folosite la marcarea tigaretelor si a produselor din tutun. Timbrele au fost falsificate cu ajutorul unor copiatoare color, fara pastrarea elementelor de siguranta.
Potrivit specialistilor Imprimeriei Nationale, au mai fost depistate 1.600 de facturi fiscale, produse in perioada 2000 - 2002, inainte de introducerea formularelor tipizate.