Deprecierea monedei nationale a provocat cresterea peste asteptari a preturilor de consum in luna septembrie, afirma analittii economici, care cred ca ar fi un dezastru ca paritatea euro sa treaca de pragul de 4 lei. Preturile de consum au avansat cu 0,4% in luna septembrie in special din cauza deprecierii cursului de schimb, iar inflatia anuala a coborat cu 0,7 puncte procentuale fata de luna anterioara, de la 8,02% la 7,3%, ca urmare a unui efect de baza favorabil, potrivit analistilor.
In luna septembrie, alimentele s-au scumpit cu 0,33%, preturile marfurilor alimentare au urcat cu 0,19%, iar la servicii cresterea de 1,05% a depasit semnificativ media generala. Preturile serviciilor de telefonie au crescut in luna septembrie cu 1,76%, iar cele pentru transportul urban cu 1,64%.
"La servicii avem o crestere puternica din cauza deprecierii cursului de schimb. Trebuie sa tinem cursul de schimb sub pragul de 4 lei/euro. Ar fi un dezastru ca acesta sa depaseasca acest nivel", a declarat economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.
In luna septembrie, cursul mediu al leului a fost de 3,6254, in urcare cu 2,8% fata de media lunii august de 3,5268, conform datelor BNR. Insa, la inceputul acestei saptamani, moneda nationala a scazut brusc, sub influenta factorilor externi, si cursul calculat de BNR a urcat la un maxim de 3,9410. Dupa cateva zile de apreciere in raport cu euro, moneda nationala inregistreaza vineri o volatilitate ridicata pe piata interbancara, cu variatii de curs de pana la 8 bani. La mijlocul zilei, cotatiile se plaseaza la 3,8260-3,8280 lei/euro.
Analistul Millennium Bank Romania Ciprian Dascalu admite ca rata anuala a inflatiei s-ar fi indreptat spre 7% in septembrie, daca nu ar fi existat deprecierea cursului de schimb. "Pana sa apara deprecierea, asteptarile erau sa se duca spre 7%. Se va crea un efect de panica in piata daca euro va trece de 4 lei", a spus Dascalu.