Tinerii agricultori de pana la 40 de ani pot accesa fonduri nerambursabile pentru a investi in demararea si dezvoltarea exploatatiilor agricole. Fondurile sunt acordate prin intermediul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), iar suma maxima nerambursabila care poate fi acordata pentru un proiect este de 25.000 de euro/exploatatie. Proiectele se pot depune, pana pe 27 februarie 2009, la Directia Generala pentru Dezvoltare Rurala Bihor. Pentru aceasta sesiune au fost alocate aproximativ 84,3 milioane de euro.
Masura "Instalarea tinerilor fermieri" are ca obiective imbunatatirea competitivitatii sectorului agricol prin sprijinirea procesului de modernizare si de respectare a cerintelor privind protectia mediului, igiena animalelor si siguranta la locul de munca. De asemenea, masura mai sustine si imbunatatirea manage- mentului exploatatiilor agricole prin implicarea in sectorul agricol a unor persoane tinere. Pana in 2013 pot fi accesate aproximativ 337,2 milioane de euro nerambursabile, din care 80% sunt contributia Uniunii Europene. Pe langa conditionarea legata de varsta, solicitantii trebuie sa practice activitati agricole, iar exploatatia agricola trebuie sa fie inregistrata in Registrul fermelor sau in Registrul agricol. Beneficiarii trebuie sa fie ori persoane fizice, ori persoane fizice autorizate sau societate cu raspundere limitata (SRL). Persoanele fizice care depun cereri de finantare trebuie sa se autorizeze pana la data incheierii contractului de finantare cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit. Obtinerea de finantari este restrictionata pentru mai multe categorii de persoane. Aici se incadreaza beneficiarii care sunt inregistrati in lista APDRP ca debitori, cei care au contracte reziliate pentru Fondul European de Dezvoltare Rurala (FEADR) din cauza nerespectarii clauzelor contractuale, iar rezilierea a fost efectuata in urma cu mai putin de un an. Nu pot lua fonduri nici cei care se afla in litigii cu APDRP, pana la terminarea litigiului.
Pentru ca o exploatatie sa fie eligibila, ea trebuie sa fie cuprinsa intre 6 si 40 de unitati de dimensiune economica (UDE). Potrivit reglementarilor europene, valoarea unei unitati de dimensiune economica este de 1.200 de euro. Astfel, pentru a primi fonduri, valoarea exploatatiei poate varia de la 7.200 la 48.000 de euro. Dupa realizarea investitiei, valoarea exploatatiei trebuie sa creasca cu 4.800 de euro (4 UDE), dar sa nu fie mai mica de 12.000 de euro (10 UDE).
Doar cu studii in domeniu
Potrivit ghidului solicitantului, fermierii trebuie sa indeplineasca un set de conditii minime obligatorii, dincolo de cele referitoare la statutul juridic. Adica, sa se instaleze pentru prima data in exploatatia agricola ca sef/conducator al acesteia; detine sau se angajeaza a dobandi competente si calificari profesionale in raport cu activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare; prezinta un plan de afaceri pentru dezvoltarea activitatilor agricole din cadrul exploatatiei agricole. Este membru al unei familii de fermieri si a lucrat mai mult de 50% din timpul sau de lucru in cadrul unei ferme cel putin un an inaintea instalarii pe cont propriu; se angajeaza sa urmeze in primii trei ani de la primirea sprijinului cursuri de formare profesionala in cel putin unul dintre domeniile: managementul exploatatiei agricole, contabilitatea fermei, protectia mediului, agricultura ecologica. Calificarile pot fi obtinute in maximum 36 de luni de la data semnarii contractului de finantare de catre ambele parti. Insa, indiferent daca are sau nu competente, fiecare solicitant trebuie sa aiba un nivel minim de calificare. Astfel, trebuie sa fie absolvent de liceu sau de scoala profesionala/scoala de arte si meserii in domeniul agricol, veterinar si economic cu profil agricol. Solicitantul poate fi si absolvent de liceu, dar in acest caz trebuie sa prezinte un certificat de absolvire a unui curs de formare de minimum 150 de ore in domeniul agricol.
Sprijin financiar in doua transe
Prima transa va fi primita de beneficiar la data aprobarii solicitarii si este de 60% din valoarea totala a finantarii. A doua transa, respectiv, 40%, se va acorda numai dupa ce este verificata indeplinirea actiunilor din planul de afaceri, in maximum trei ani de la decizia privind acordarea sprijinului. Daca actiunile prevazute nu au fost realizate din cauza unor situatii de forta majora, fermierul nu mai primeste cei 40% din valoarea finantarii. Criteriile de selectie a proiectului sunt: solicitantul detine o ferma de semisubzistenta; detine o exploatatie agricola intr-o zona defavorizata; are in proprietate exploatatia agricola; face parte dintr-o forma asociativa, recunoscuta conform legislatiei in vigoare: grupuri de producatori, asociatii profesionale cu profil agricol, cooperative agricole, organizatii de imbunatatiri funciare.