Sute de crescatori de animale au protestat ieri în fata sediilor principalilor procesatori din tara, nemultumiti de diferentele mari dintre pretul de achizitie al laptelui si pretul final platit de consumatori.
Proteste s-au desfasurat în mai multe locuri din tara, unde marii procesatori de lapte au fabrici de prelucrare: fabrica La Dorna din  Dorna, la Danone - Bucuresti, la Tnuva - Popesti Leordeni, la Hochland - Sighisoara, la Albalact din Alba-Iulia si în judetul Cluj, la sediul firmei Friesland, din comuna Baciu.
Sute de oameni au luat parte la aceste miscari de protest.
Fluierând si agitând talangi, ei au afisat pancarte cu inscriptiile "Vrem un pret corect!", "Vrem bani pentru munca noastra!", "Vrem sa ne platiti corect laptele!". Protestatarii au aratat ca, în calitate de producatori de lapte, fermierii primesc în medie de la procesatori un leu pe litrul de lapte, în timp ce în supermarketuri, acesta costa de la 3,5 lei în sus. Crescatorii de animale spun ca nu le ajung banii nici macar pentru furaje, care costa un leu kilogramul, iar statul subventioneaza doar cu 0,7 lei pe kilogram.
Patronatul din industria laptelui a sustinut luni, într-un comunicat, ca pretul materiei prime poate fi stabilit numai prin negociere între procesatori si furnizori, si nu la nivel colectiv, împreuna cu sindicatele, aratând, totodata, ca o majorare a pretului de achizitie al laptelui ar scumpi produsele lactate în magazine.