Prima încercare a municipalitatii din Banie de a epura piata drumarilor abonati la vistieria publica a esuat. O firma din Franta cu terminale în România a reusit sa anuleze procedura de atribuire a acordului-cadru pentru reparatia, întretinerea si modernizarea strazilor. Gândul ca ar putea pierde zecile de milioane de lei împrastiate din buget pe drumurile Baniei îi chinuieste pe constructorii hraniti de o viata din banii Craiovei, colectati de la contribuabili si din terte fonduri. Unul dintre ei a reactionat prompt la încercarea municipalitatii de a limpezi apele în domeniul întretinerii si modernizarii strazilor, contestând procedura de atribuire a acordului-cadru, pe patru ani, pentru reparatia si modernizarea strazilor. Colas Drumuri SRL, firma a grupului francez Boygues si detinatoare a SC Ancorad Oltenia SA, a solicitat, pe 16 septembrie 2008, Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), prin adresa nr. 22.756, „rectificarea“ si „completarea“ procedurii. Prin Decizia nr. 4.470/C9/42.29, CNSC a dispus anularea licitatiei stabilite pentru 29 octombrie 2008, admitând o serie de revendicari ale Colas Drumuri. Potrivit primarului Craiovei, Antonie Solomon, specialistii municipalitatii au modificat deja câteva cerinte. „Ne-am conformat deciziei CNSC, iar demersurile pentru atribuirea acordului-cadru au fost reluate. Licitatia va fi anuntata în scurt timp, pentru ca din 2009 nu mai vrem sa lucram la strazi, trotuare si parcari în doua viteze, cu 20 de constructori, dupa 20 de licitatii si cu 20 de prelungiri de termen. Vrem sa stim clar pe ce ne bazam în urmatorii patru ani când vine vorba de infrastructura. În toata tara au fost încheiate astfel de contracte tocmai pentru a da posibilitatea autoritatilor sa actioneze rapid“, a declarat miercuri primarul Antonie Solomon. Conform acordului-cadru preferat de primarie, 74 de categorii de lucrari de întretinere si reabilitare a drumurilor ar fi contractate pentru patru ani de un antreprenor obligat prin clauze sa intervina la fiecare solicitare a municipalitatii, fara licitatii pentru fiecare strada, trotuar sau loc de parcari. 
Cerinte grele Potrivit CNSC, Coleus Drumuri SRL, din Craiova, a solicitat, între altele, „estimarea realista a celui mai mare contract subsecvent, având în vedere valoarea totala estimata a acordului-cadru si a duratei de patru ani a acestuia“, „micsorarea cifrei medii de afaceri pe ultimii trei ani prevazute în fisa de date a achizitiei“, „refacerea algoritmului de calcul pentru factorul de evaluare 'pretul ofertei' în functie de cantitatile estimate a fi executate (adica în functie de pretul ofertei si nu de preturi unitare)“. Cu alte cuvinte, tarifele unitare la care se referea primaria, precum si valoarea totala de 80.000.000 de lei estimata de municipalitate, conform careia se impunea si o cifra medie de afaceri pe masura în ultimii trei ani, nu le-au cazut bine la stomac constructorilor din Banie, mult mai bine primiti pâna acum în bugetul local. CNSC „admite solicitarea privind estimarea celui mai important contract subsecvent si, în consecinta, si solicitarea de micsorare a valorii cerintei privind cifra medie de afaceri din ultimii trei ani“, tot asa cum întelege si „cererile referitoare la factorii de evaluare“, „durata de realizare a documentatiilor tehnico-economice“ si „programul calitatii“, respingând celelalte acuze. De ajuns pentru anularea licitatiei din 29 octombrie. 
Sase candidati 
Caietul de sarcini pentru licitatie a fost ridicat pâna acum de sase firme, între care trei - autohtone, iar alte trei - din Bucuresti. Domarcons SA, Colas Drumuri SA (Ancorad Oltenia) si SCT Bucuresti, prin filiala din Craiova, s-au interesat de abonamentul pe patru ani oferit de municipalitate. Construcciones Ruyz Aleman România, Straco Grup si Delta ACM ’93, toate din Capitala, au achizitionat, de asemenea, caietul de sarcini. Departajarea ar fi usoara daca primaria s-ar putea lua numai dupa calitatea lucrarilor executate în acest an, în cazul unora dintre societatile mentionate. Însa calea pâna la desemnarea celui mai bun dintre constructori este cu totul alta.