In fiecare zi, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) solicita, in medie, falimentul a aproximativ noua societati. In cinci luni de zile, respectiv perioada ianuarie-mai, Fiscul a solicitat instituirea procedurii de reorganizare judiciara si faliment in cazul a 916 contribuabili mari, mici si mijlocii. Astfel, potrivit datelor prezentate de Fisc, in perioada 1 ianuarie-31 mai, s-au introdus la tribunalele competente 916 cereri de deschidere a procedurii de reorganizare judiciara si faliment. Din acestea, 913 au vizat contribuabili mici si mijlocii, iar alte trei, societati comerciale mari.

Datoriile firmelor falimentare depasesc 13.865 miliarde de lei

"In perioada ianuarie-mai, la instantele competente au fost inaintate 913 cereri introductive pentru contribuabili mici si mijlocii, in vederea recuperarii unor creante in cuantum de 4.400 miliarde de lei, precum si trei cereri care se refera la debitori din categoria marilor contribuabili, cu obligatii restante in valoare totala de 9.465 miliarde de lei ", precizeaza un comunicat al ANAF.

Carom si RAFO, in capul listei

Printre societatile comerciale pentru care Fiscul a solicitat falimentul in primele cinci luni ale acestui an, se afla si Carom SA Onesti, care ocupa primul loc in topul marilor falimentari ai Romaniei. Daca inainte de perioada mai sus amintita, prima pozitie era ocupata de rafinaria RAFO Onesti, acum "surat " Carom i-a luat locul, acumulind in timp datorii 8.678,8 miliarde de lei. In acelasi timp, RAFO Onesti este pe cea de-a doua pozitie in topul societatilor mari pentru care statul a solicitat falimentul, societatea onesteana reusind sa "stringa " la bugetul statului datorii de peste 8.076 miliarde de lei.

Peste 4.500 de falimente intr-un an

Aceasta dinamica a falimentelor solicitate de Fisc in ultimele cinci luni este confirmata si de situatia inregistrata in perioada martie 2004 - mai 2005. "Organele fiscale teritoriale au formulat si inaintat instantelor competente, in perioada 1 martie 2004 - 31 mai 2005, cereri introductive pentru 4.477 de societati comerciale mici si mijlocii, urmarindu-se recuperarea unor creante de 15.644,1 miliarde de lei, precum si pentru un numar de 60 de societati comerciale mari contribuabili, dintre cei monitorizati de Fondul Monetar International, insumind obligatii restante de 27.760,2 miliarde de lei ", precizeaza ANAF.
Totodata, potrivit unei situatii privind datoriile societatilor comerciale mici si mijlocii de la nivelul judetelor si al Capitalei, cele mai insemnate debite sint "localizate " in Ilfov. Aici, Fiscul a instrodus 69 de cereri de reorganizare judiciara si faliment, pentru datorii totale de 1.654 miliarde de lei. Pe locul doi in topul falimentarilor contribuabili mici si mijlocii se afla brasovenii. Fiscul a cerut falimentul in cazul a 553 de societati, intrucit datoriile acumulate atinsesera nivelul de 1.582 miliarde de lei.