Reprezentantii asociatiilor de proprietari din Municipiul Mangalia au fost convocati luni, 11 septembrie, la Centrul Cultural "Euxin", in cadrul unei dezbateri publice pe marginea stabilirii noului pret local al energiei termice, facturate populatiei. La dezbatere au fost invitati si primarul Zamfir Iorgus si directorul societatii furnizoare de agent termic in Mangalia, Rominterm.
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 36/2 august 2006, privind instituirea preturilor locale de referinta pentru energia termica furnizata populatiei prin sisteme centralizate, alaturi de decizia alesilor de la Bucuresti, conform normelor impuse de Uniunea Europeana de a reduce cu 100% a subventiei la caldura, au facut necesara o dezbatere publica cu privire la viitorul pretului gigacaloriei in Mangalia. Vestea proasta pe care cetatenii orasului au primit-o in cadrul dezbaterii - necesitatea majorarii pretului local la gigacalorie de la 150 de lei (pret aprobat de ANRSC) la 185 de lei - a fost "imblanzita" in momentul in care, primarul Zamfir Iorgus si reprezentantul Rominterm, au venit cu date concrete, care au indicat faptul ca, desi vor cunoaste o majorare, facturile de anul acesta nu se vor dubla sau chiar tripla, asa cum se zvonea de circa un an incoace. "Mostenirea pe care o avem la Mangalia in privinta centralelor termice si a retelei de distribuire a caldurii si apei calde, este una peste care nu putem trece prea usor. Avem cel mai deficitar sistem de producere si furnizare a agentului termic din Romania, alaturi de alte localitati precum Botosani, Husi sau Medgidia", arata primarul Iorgus. "Oricat am moderniza, de la an la an, acest sistem, acesta ramane unul greoi, fapt care explica si pretul destul de mare al gigacaloriei in sudul litoralului".
Gigacaloria la Mangalia - una dintre cele mai scumpe din tara

Gigacaloria la Mangalia este, la ora actuala, una dintre cele mai "pretioase" din Romania - 3,570 milioane de lei vechi, pretul de productie. Defalcat, in acesti bani intra pretul combustibilului (70%), transportul acestuia (1,5%), energia electrica necesara producerii gigacaloriei (3,07%), reperatiile curente (1,25%), salariile angajatilor firmei (7,38%), dar si profitul Rominterm (4%). Pentru cele 45.000 de gigacalorii necesare anul trecut pentru incalzirea populatiei Mangaliei, Guvernul Romaniei a acordat o subventie de 100 de miliarde de lei, restul fiind "acoprit" de Consiliul Local (circa 10 miliarde de lei). Anul acesta insa, prin eliminarea subventiilor, mangaliotii s-ar fi vazut nevoiti sa achite facturi la intretinere de pana la doua-trei ori mai mari decat in 2005. Cum insa tot Guvernul si-a dat seama ca, de fapt, cere imposibilul unei populatii saracite, s-a luat decizia ca, din pretul total al gigacaloriei, 45% sa fie suportat de stat, 10% de consiliile locale, restul urmand sa fie achitat de proprietari. Mai mult, situatia familiilor cu venituri mici si foarte mici va fi in curand rezolvata, prin aprobarea majorarii plafonului pentru asigurarea subventiilor, de pana la 5 milioane de lei (cu posibilitatea ca Guvernul sa decida chiar un plafon mai... "generos"). Pretul local al gigacaloriei ar putea fi aprobat fie in cadrul sedintei de consiliu de astazi, fie luna viitoare, cand Guvernul Romaniei va lua si ultimele decizii in privinta furnizatii centralizate de agent termic in tara. In schimb, tot la dezbaterea publica de luni, au fost prezentate si trei "variante" pe care le are Mangalia, pentru anii care urmeaza, alternative la utilizarea combustibilului lichid. Una dintre acestea este gazul natural, care, afirma primarul Iorgus, va fi adus in localitate prin reteaua din Negru-Voda. O alta varianta este aceea a centralelor termoelecrice, cogenerative, care ar putea produce simultan energie termica si energie electrica. Metoda este una foarte buna in special pentru asociatiile de proprietari in zona carora exista unitati hoteliere, astfel incat, pe timpul verii, sa nu existe existe pericolul "aruncarii" apei calde. Mai mult, sunt interesati de energia electrica rezultata din aceste centrale, atat primaria, cat si Santierul Naval Daewoo. O alta "varianta", probata deja la Mangalia, este aceea a panourilor solare.