Compania Nationala "Imprimeria Nationala" SA (CNIN) incearca ca prin mijloacele pe care le are la dispozitie sa limiteze evaziunea prin promovarea mijloacelor de identificare a marcajelor false si a noilor marcaje securizate pentru produsele din alcool, tutun si din industria lemnului.
Cu ocazia unui forum organizat saptamana aceasta la Piatra Neamt, reprezentantii CNIN au aratat ca, in ceea ce priveste lemnul, avizele de insotire si bonurile de vanzare se tiparesc pe o hartie speciala, realizata in exclusivitate pentru CNIN. Registrul unic de evidenta a materialelor lemnoase se realizeaza, de asemenea, in conditii deosebite, cu fir metalic inclus in hartie, iar bonul si factura fiscala se tiparesc pe hartie securizata, cu inscriptia: "Materiale lemnoase".
Oficialii CNIN au reamintit ca, incepand cu 2004, brazii de Craciun pot fi vanduti numai daca sunt marcati cu un sigiliu special produs de Imprimerie. Fiecare asemenea sigiliu se poate identifica in mod unic, fiind realizat dintr-un material plastic rezistent la temperaturi extreme, iar sigiliul se autodistruge daca cineva incearca sa-l taie sau sa-l dezlipeasca.
Tot la acest forum, reprezentantii Asociatiei nationale pentru protectia consumatorilor si promovarea produselor si serviciilor din Romania au anuntat ca impreuna cu Asociatia romana de combatere a contrafacerii pun la dispozitia consumatorilor un nou serviciu de telefonie cu suprataxa denumit "info-consumator". Aici, beneficiarii consumatori pot asculta informatii utile din toate domeniile si pot inregistra sesizari si reclamatii in timp real. Cele doua asociatii pun la dispozitia organelor abilitate un site pe care se regasesc aceste sesizari si reclamatii.
Reprezentantii celor doua asociatii au mai spus ca vor lansa un nou program de lupta impotriva contrafacerilor si a evaziunii fiscale, materializat prin marcajul de securitate de tip "Holograma pro Q". Firmele pot cumpara aceste holograme pentru marcarea produselor autentice, iar pe baza acestora, organele de control abilitate pot detecta imediat produsul si serviciul contrafacut.