Noua formula de calcul a facturii la gaze, care se face, incepand cu 1 iulie, in functie de cantitate si de calitate, ii face pe oameni sa nu mai inteleaga nimic. Consumatorii sunt nemultumiti, in primul rand, pentru ca nu pot controla calitatea gazului. Diferenta de pret dintre un gaz bun si unul prost poate fi de 10-15%, spun specialistii.
Oamenii sunt nemultumiti pentru ca, spun ei, este imposibil de verificat calitatea gazului pe care il consuma. Prin urmare sunt nevoiti sa mearga pe incredere.
Puterea gazului se masoara cu cromatograful, un aparat al carui pret depaseste 40.000 de euro. Nu toate gazele sunt la fel de eficiente. De exemplu, cele extrase din sudul tarii incalzesc mai bine decat cele din nord. Acest lucru se va reflecta si in factura. Practic, valoarea acesteia va rezulta din inmultirea metrilor cubi consumati cu puterea calorica a gazelor. Companiile spun ca orice abonat poate afla ce fel de gaze consuma daca se uita pe site-ul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.
Oamenii se tem insa ca informatiile publicate pe internet ar putea fi eronate. In mod normal, cine sta sa verifice daca se respecta calitatea la indicele aplicat pe factura? Este posibil ca societatea de distributie sa treaca pe factura un indice care sa arate o calitate superioara a gazului, dar in aragaz sa intre un gaz de calitate inferioara. Un consumator nu-si permite un contor special pentru gaze, deoarece costa peste 40.000 de euro, de aceea toata aceasta metodologie nu face decat sa-i bage in ceata pe consumatori.
Companiile ne asigura insa ca factura la gaze nu va creste din cauza noii metodologii de calcul. Ramane de vazut atunci cand beneficiarii vor primi factura luna viitoare.
.