Contrar opiniilor majoritare prezentate ieri la Forumul National de Afaceri, un reprezentant al exportatorilor romani a declarat ca in 2007 vor avea loc falimente de grup. ßi asta din cauza competitivitatii scazute a industriei romanesti. O alta cauza este si scumpirea utilitatilor, care face ca sansele industriei romanesti sa fie si mai reduse.
Anul integrarii va aduce pe langa falimentul microintreprinderilor si a IMM-urilor si pe cel al intreprinderilor mari cu multa forta de munca, a declarat ieri Mihai Ionescu, copresedinte al Consiliului de Export. Muncitorii disponibilizati din marile fabrici vor lua drumul Occidentului, este de parere Ionescu, care apreciaza ca patru milioane de romani, adica jumatate din forta activa de munca a tarii, vor alege alte meleaguri. Cauza principala a falimentelor este, in opinia lui Mihai Ionescu, competitivitatea scazuta a industriei romanesti. Acesta a tinut sa precizeze ca fondurile alocate de la buget pentru cresterea competitivitatii industriei in 2007 au fost injumatatite. In plus, sansele ca industria romaneasca sa fie competitiva se micsoreaza si din cauza scumpirilor utilitatilor. Reprezentantul Consiliului de Export si-a aratat nemultumirea fata de calendarul de crestere a preturilor incheiat de Executiv la Bruxelles in anumite conditii in care nu s-a tinut cont de evolutiile actuale. "Ar fi pacat sa ingenuncheze economia Romaniei numai de dragul de a respecta acest calendar", a spus Ionescu. Desi a apreciat ca 2007 va insemna de asemenea un varf al investitiilor straine, Ionescu a subliniat importanta destinatiilor acestor investitii astfel incat este sa genereze o plusvaloare. In privinta multinationalelor prezente in Romania, Ionescu a atras atentia asupra faptului ca acestea isi transfera profitul in strainatate, astfel ca Romania nu este decat o piata de desfacere. Mai trebuie spus ca din Consiliul de Export al Romaniei fac parte reprezentanti ai Ministerului Economiei (MEC) si ai firmelor specializate in export. Reprezentantul MEC in Consiliu este ministrul delegat pentru comert, Iuliu Winkler.

Scade productia industriala

Prognozele sumbre ale lui Mihai Ionescu sunt contrazise insa de Napoleon Pop, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei. Acesta este de parere ca momentul 2007 nu va aduce schimbari semnificative pentru intreprinderile romanesti. Pe de alta parte, Comisia Nationala de Prognoza preconizeaza cresteri mai mici in anul viitor fata de acest an in industria usoara si alimentara. Spre exemplu, de la o crestere de 13,2% in acest an, industria alimentara va avea o ascensiune de doar 7% in 2007.
ßi Constantin Ciupagea, consilier in cadrul Guvernului, crede ca, din cauza ca salariile vor creste mai mult decat economia, competitivitatea fortei de munca se reduce pana la eliminare in domenii ca industria chimica, metalurgica, mobilier si confectii, astfel ca acestea vor avea de suferit.
Sectorul constructiilor si cel bacar se confrunta de asemenea cu un deficit al fortei de munca, a mai precizat Ciupagea care le sfatuieste pe companiile private sa-si asigure de acum forta de munca.