Dupa ce s-au plans ca aprecierea leului ii loveste puternic, motiv pentru care au cerut demiterea guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, acum exportatorii cer Guvernului inghetarea preturilor la utilitati, preturi care “pun pe butuci economia romaneasca“.
“Aceste preturi nu reflecta costurile de productie a utilitatilor si nu vedem de ce regiile si producatorii de utilitati trebuie sa traiasca pe spinarea importatorilor si a exportatorilor“, a declarat ieri secretarul general al Asociatiei Nationale a Importatorilor si Exportatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu.
Ionescu a mai spus ca, in vreme ce salariul mediu la exportatori este de 2-3 milioane de lei pe luna, in regiile care distribuie utilitatile salariile sunt de zeci de milioane de lei. “Nu intelegem de ce Guvernul accepta aceste preturi la producatori si la regii. Acestia ar trebui sa se gandeasca cum sa-si diminueze cheltuielile facute cu sediile luxoase si nu sa si le recupereze prin preturile exagerate care se rasfrang asupra noastra“, a mai precizat oficialul ANEIR.
De altfel, Ionescu a mentionat ca asociatia se va gandi chiar la o solutie pentru restructurarea acestor regii.
In urma cresterii preturilor la utilitati si a deprecierii monedei europene, trei membri ai asociatiei au dat faliment, iar 40.000 de persoane au ramas fara locuri de munca.