Romania are nevoie de strategie in domeniul energetic

Economisirea este considerata, la nivel mondial, cea mai ieftina sursa de energie. Cu toate acestea, peste 50% din fondul locativ din Romania nu are instalate repartitoare si robineti termostatici la calorifere, iar proprietarii acestora platesc caldura in sistem pausal, care nu stimuleaza folosirea rationala a caldurii. Instalarea si utilizarea corecta a robinetilor termostatici impreuna cu evidentierea corecta a costurilor cu energia termica prin instalarea de repartioare pot reduce consumul cu 20% pana la 40%, in functie de constructia imoblilului si gradul de izolare al acestuia.
Desi montarea de repartitoare poate reduce consumul la incalzire, Romania este in urma multor state din Europa in ceea ce priveste gradul de contorizare individuala. Potrivit datelor companiei Techem Energy Services de la nivelul anului 2011, in Bulgaria, 96% din apartamentele racordate la sistemele centralizate de incalzire au instalate sisteme individuale de reglare a consumului si masurare a costurilor de energie termica. In Cehia, procentul este 77%, Slovacia - 76%, Polonia - 54%, in timp ce, in Romania, apartamentele contorizate reprezinta 46% din totalul de 1,47 milioane apartamente ce ar putea fi dotate cu aceste echipamente.
Romania a ajuns in aceasta situatie deoarece legea care obliga proprietarii de apartamente sa isi monteze repartitoare nu se respecta. Termenul initial pana la care trebuia finalizata activitatea de instalare a aparatelor de contorizare individuala era 31 iulie 2007, dar a fost prelungit insa pana in 30 septembrie 2009, eliminandu-se totodata penalitatile prevazute initial. Spre deosebire de guvernul roman, cel bulgar a dat in 1999 o lege privitoare la eficienta energetica, cu sanctiuni prevazute, iar in 2001-2004 aproape toata tara a fost contorizata.
Programul de izolare termica a blocurilor nu schimba situatia costurilor cu incalzirea in apartamentele care nu au montate repartitoare si robinete termostatice. In ciuda confortului termic ridicat, proprietarii nu au controlul temperaturii din camera si atunci cand vor o temperatura mai scazuta, deschid fereastra, ceea ce nu aduce economii nici la factura, nici la energie.
La nivel mondial, cele peste 8 milioane apartamente deservite de Techem realizeaza economii de circa 13 miliarde KWh anual, cantitate care ar putea incalzi 903.000 case.
In Germania, gradul de contorizare este de 100%.
In Romania, montarea si utilizarea corecta a repartitoarelor Techem a adus in ultimele ierni costuri de incalzire cu 30% mai mici fata de blocurile fara repartitoare, dar, in acelasi timp, si o reducere la bugetul de stat pentru acordarea de subventii pentru caldura.
Expertii Techem apreciaza ca o alta solutie pentru echiparea locuintelor cu repartitoare o reprezinta implicarea in proiecte de gen din partea statului, model adoptat de Ungaria. Directiva Europeana pentru Eficienta Energetica este un motiv in plus pentru ca Guvernul Romaniei sa ia in considerare elaborarea unui cadru legislativ in acest sens.