Dupa inasprirea conditiilor de creditare, romanii care aveau de gind sa-si cumpere o casa prin credit ipotecar primesc o noua lovitura. Guvernul a hotarit, printr-un proiect de lege recent aprobat, eliminarea subventiilor acordate prin ANL pentru construirea de locuinte proprietate personala prin credit ipotecar. De suferit vor avea insa si clientii bancilor pentru locuinte din Romania, intrucit se are in vedere si eliminarea primei de stat acordate celor care voiau sa-si cumpere o casa prin intermediul acestor institutii bancare.
Guvernul a modificat si completat in ultima sedinta Legea privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL). Potrivit unui comunicat al executivului, modificarile aduse actului normativ transforma ANL intr-o entitate de piata, supusa tuturor regulilor concurentiale. "Aceste subventii reprezinta ajutoare de stat, care nu mai pot fi acordate, potrivit angajamentelor asumate de Romani ", precizeaza guvernul, motivind astfel eliminarea subventiilor. Insa prin schimbarea conditiilor de obtinere a unei case prin ANL, familiile cu multi copii vor primi un punctaj mai mare in grila pentru acordarea de case destinate tinerilor sub 35 de ani. Totodata, persoanele cu studii superioare, dar si tinerii care provin din case de ocrotire sociala care au implinit 18 ani vor beneficia de 15 puncte. "Sint criterii obiective, care vor elimina toate ambiguitatile anterioare ", a explicat ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely.

Accesul la creditul ipotecar devine un lux

Asadar, toate masurile luate in prezent de catre stat in sectorul imobiliar ii indeparteaza tot mai mult pe romani de indeplinirea visului de a-si cumpara o locuinta prin credit bancar. Specialistii imobiliari sint de parere ca toate deciziile statului, puse cap la cap, taie orice posibilitate omului sarac de a mai contracta un astfel de imprumut. "Fiecare masura luata in parte nu influenteaza, in mare, piata imobiliara autohtona. Dar, cumulate, ele limiteaza clar accesul romanului la contractarea unui credit ipotecar. Iar acesta nu este un lucru tocmai fericit ", a declarat presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNIM), Gabriel Zamfir. Potrivit acestuia, decizia guvernului de a elimina subventia de 20% acordata prin ANL pentru constructia de case prin credit ipotecar nu va "lovi " pe foarte multi, pentru ca "putini isi mai iau acum casa prin ANL. Fondurile de care dispuneau erau mici, iar din cauza politicii de acordare a locuintelor, tot mai putini apelau la acest sistem ".
Cea de-a doua masura care urmeaza sa fie pusa in practica curind, respectiv eliminarea primelor de la stat pentru cei care isi cumparau casa prin intermediul bancilor pentru locuinte, va influenta piata, dar nu intr-o foarte mare masura. "La nivelul actual al preturilor, tot mai putini accesau un credit prin intermediul bancilor pentru locuinte ", a subliniat reprezentantul agentiilor imobiliare. Cu toate ca deciziile recente duc la limitarea clara a accesului populatiei la creditele ipotecare, specialistii pietei ne indeamna sa nu le privim ca pe un lucru negativ. "Aceste decizii nu trebuie privite ca venind impotriva populatiei. Chiar daca nu sint bine primite si nu sint vazute cu ochi buni, sint masuri de politica macroeconomica absolut necesare ", a precizat Zamfir.

Din primavara, preturile apartamentelor de bloc ar putea scadea

Potrivit acestuia, toate hotaririle luate deja, dar si cele ce vor urma, in aceasta toamna, vor avea drept efect scaderea preturilor cu pina la 40-50% a apartamentelor de bloc, construite inainte de 1989. "Pachetele legislative ce urmeaza sa fie adoptate in toamna acestui an, respectiv cel privind piata ipotecara si cel ce va reglementa piata imobiliara, in general, ar putea duce la scaderea preturilor. Locuintele accesibile, adica apartamentele din blocurile construite inainte de 1989, s-ar putea ieftini cu pina la 40%-50%, pina la 500-600 euro/mp construit, de la 800-1.000 euro/mp, cit este in prezent ", a conchis presedintele UNIM, Gabriel Zamfir.