Odata cu intrarea Romaniei in UE si cu deschiderea comertului intra-comunitar multi oportunisti au crezut si cred ca a sosit momentul sa se imbogateasca. Ei si-au facut firme, de regula SRL-uri, dupa care au luat legatura cu societati din UE, cu precadere din Ungaria, si au inceput tot felul de afaceri. Pana aici nimic deosebit. Numai ca, societatile infiintate in Romania nu sunt luate in nici o evidenta contabila si nici nu sunt dispuse sa plateasca TVA sau impozit pe profit. De regula aceste societati sunt de comert si functioneaza maxim 3-4 luni, dupa care se inchid si administratorii dispar cu tot cu sediul declarat. In acest timp, oportunistii fac bani frumosi si isi deschid alte firme in alte parti din tara, unde continua aceiasi activitate ilicita.
Oportunistii acestia profita si de belelele care vin peste Romania, ei cauta sa faca bani din orice. Cum seceta a lovit tara noastra si pretul cerealelor a crescut, s-au gandit ca este vremea lor si au trecut la treaba. Au contactat firme din Ungaria de la care importa masiv cereale, mai ales grau, dupa care le vinde profitabil in tara catre terti, fara a se achita de obligatiile fiscale care le revin pentru desfasurarea activitatii de comert. Fiind vorba despre comert intra-comunitar, TVA este zero la importul din tari apartinand UE. Firmele ungare beneficiaza de tot felul de facilitati si premii pentru export, de aceea isi permit sa vanda la pret redus. Oportunistii romani importa din Ungaria cereale fara TVA si le vand pe piata la preturi cu TVA inclus. Desi percep TVA-ul la vanzare, conform cu cerintele legii, ei nu opereaza nimic in contabilitate, castigand sume mari de bani. Din datele pe care le dispunem, acest fenomen a luat amploare nu numai in judetul nostru, ci in toata tara.
Un astfel de caz a fost depistat, la inceputul luni mai, de catre un echipaj format din reprezentanti ai Directiei Regionale Vamale Cluj, cu sediul la Oradea, si ai Garzii Financiare Bihor. Avand ca obiectiv controlul transporturilor efectuate de firme de constructii, comisarii si vamesii bihoreni au depistat un transport cu grau venit din Ungaria, cu destinatia SC Pitax SRL din Constanta. Cum transportul nu avea documentele necesare unei astfel de activitati, a fost indisponibilizat si pus sub paza in incinta Biroului Vamal Oradea. Graul provenea de la o societate de profil ungara si se indrepta catre depozitul din Girisul de Cris al SC Agromec Oradea. La depozitul respectiv, comisarii au descoperit ca intre SC Pitax si SC Agromec exista un contract legal de prestari servicii, incepand cu data de 2 februarie. Contractul prevede ca SC Agromec sa asigure stationarea transporturilor sosite din Ungaria si transbordarea lor in masinile apartinand SC Pitax. In cele trei luni cat s-a desfasurat activitatea, SC Agromec a incasat 1.000 de lei si a asigurat transbordarea a circa 150 de tone de grau si porumb. Transportul indisponibilizat a fost in cantitate de 23,5 tone de grau.
Prejudiciul este de cateva sute de mii de lei
Comisarii bihoreni au facut imediat o adresa catre GF Constanta pentru identificarea sediului declarat si a executarii unui control de fond. Pe data de 20 iunie, GF Constanta trimite raspuns GF Bihor, prin care anunta conducerea institutiei ca SC Pitax nu functioneaza la sediul declarat, iar asociatul unic care apare in acte, respectiv Viorel Bica, nu este de gasit nicaieri. Prin urmare, avem de-a face cu o firma de tip "fantoma". De asemenea, Pitax este firma care se regaseste si in alte facturi depistate si la alte transporturi venite din Ungaria si Bulgaria, transporturi de mii de tone. Cu alte cuvinte, lovitura pe piata a "fantomei" este una de amploare. Prejudiciul adus statului, din comercializarea ilicita a celor 150 de tone de cereale, se ridica la cateva sute de mii de lei, fara a calcula TVA si impozitul pe profit.
Surpriza a venit insa din partea Biroului Vamal Oradea, "gazda" transportului indisponibilizat. Pe 3 iulie, comisarii s-au deplasat in Vama Oradea pentru a definitiva controlul, in urma datelor primite de la colegii constanteni, si pentru a confisca transportul. Numai ca graul s-a evaporat. Nu a fost gasit nicaieri in incinta Biroului Vamal. La ora actuala, DRVC a initiat o ancheta interna in urma careia va trebui sa gaseasca vinovatul, adica pe cel care lasat transportul sa paraseasca incinta vamii.