Firmele care practica evaziunea fiscala vor fi verificate de Fisc in perioada urmatoare mai abitir decat pana acum. Seful Finantelor spune ca in Dolj vor creste incasarile la buget si de la firmele nou aparute, cum ar fi furnizorii Ford, si de la societatile "care nu-si scot la lumina veniturile realizate". Fiscul sustine ca economia locala si-a revenit usor.
In perioada urmatoare, firmele rau-platnice si cele care practica evaziunea fiscala vor fi verificate de Fisc mai mult decat de obicei. Cel putin asa sustine directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj, Eugen Calinoiu, care a declarat ca se vor strange mai multi bani la buget in perioada urmatoare, iar accentul se va pune pe firmele care nu isi platesc impozitele si, mai ales, cele care nu isi declara veniturile reale la stat. "Colectarea de impozite nu va fi pe seama firmelor bune, care platesc luna de luna, ci va fi pe spinarea celor care nu platesc si nu-si declara veniturile reale, deci nu scot la lumina veniturile pe care le incaseaza in realitate", a spus Eugen Calinoiu. Firmele care nu isi declara veniturile reale pot fi descoperite in timpul controalelor Fiscului sau prin compararea declaratiilor de clienti si furnizori depuse de mediul de afaceri la Finante (Declaratia 394). Din acel document se poate afla daca firma X si-a inregistrat in contabilitate factura primita de la firma Y. Dar si pana acum Fiscul facea acest lucru, numai ca de acum inainte, "foamea" de bani la buget va fi si mai mare dupa ce premierul Mihai Razvan Ungureanu a schimbat conducerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si a dat sarcini clare de crestere a veniturilor la bugetul de stat cu 2 miliarde de euro in 60 de zile. Ori tot de la mediul de afaceri se pot scoate acesti bani, cu accent pe evaziune. In teritoiu, Fiscul se gandeste cum sa puna in practica acest lucru, desi "noua conducere a ANAF nu a trasat inca sarcini in acest sens", a spus Calinoiu. Exista insa "planul de realizat". In fiecare luna, finantistii doljeni au tema de la Centru sa realizeze un anumit cuantum al veniturilor catre bugetul de stat. De acum inainte, presiunea pusa pe mediul de afaceri va fi si mai mare.

Economia doljeana, in usoara revenire

In primul trimestru al acestui an, incasarile DGFP Dolj la bugetul consolidat al statului au crescut, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului trecut cu aproximativ 7%. In perioada ianuarie-martie 2011, in Dolj s-au incasat 387,3 milioane de lei, iar in aceeasi perioada din 2012, incasarile au urcat la 413,13 milioane de lei. Directorul Fiscului doljean a declarat ca au crescut veniturile ca urmare a sumelor stabilite in plus la firme in timpul controalelor inspectorilor fiscali si ca urmare a faptului ca vin impozite si contributii mai mari de la noile companii care au aparut in Craiova si imprejurimi. Este vorba, in principal, despre furnizorii Ford, care au inceput sa angajeze personal in unitatile de productie deschise pe langa uzina Ford, astfel ca au inceput sa plateasca si contributii la salarii si impozit pe venit, a spus directorul Fiscului doljean. "Se poate spune ca economia Doljului a inregistrat o usoara revenire. In ultimele luni ale anului 2011 si in primul trimestru al anului 2012 au crescut incasarile la buget pentru ca economia locala a mers ceva mai bine. In plus, au aparut firme noi, au venit furnizori noi ai Ford, care au facut angajari noi si platesc impozite si contributii pe salarii. Si incasarile vor fi si mai mari pentru ca saptamana viitoare inca un furnizor Ford, Kirchhoff Automotive, isi deschide fabrica de la Craiova si angajeaza 200 de persoane", a precizat Eugen Calinoiu. In momentul in care Ford si furnizorii vor incepe si sa produca, peste cateva luni, Fiscul se bazeaza ca vor fi si mai mari sumele platite catre bugetul consolidat al statului.
In acelasi timp, exista multe firme in Dolj care nu vor sau nu pot sa isi plateasca impozitele la termen. Conformarea voluntara la plata (adica firmele care isi platesc de bunavoie si la termen impozitele declarate) nu sare de 85-87%. Restul firmelor care nu pot plati la stat, fie nu au fonduri banesti de moment sa achite TVA-ul sau impozitul pe profit la termen, fie se regasesc in imposibilitatea de a face fata conditiilor pietei si nu au bani nici pentru a-si finanta afacerile proprii, cu atat mai putin pentru stat.