Medlive.ro publica articolul "Dependent de televizor? Romanii fug de realitate circa sase ore pe zi", pe care il puteti citi in continuare.
Romanii intepenesc in fata televizoarelor circa 6 ore zilnic. In weekend, audienta atinge aproape 7 ore, mai exact 407 minute, asa cum indica un studiu realizat de agentia Initiative pentru paginademedia.ro. Comparativ, la nivel global, timpul mediu petrecut anul trecut in fata televizorului a fost de 3 ore si 12 minute, potrivit unui studiu realizat de compania Mediametrie. Sase ore de program tv ofera intr-adevar satisfactii - de moment -, insa pe termen lung duc la tulburari de somn sau la izolare sociala. MedLive.ro va prezinta un interviu cu dna Catalina Dumitrescu, psiholog si psihoterapeut clinician, cu care am discutat despre efectele negative ale acestei legaturi de intimitate cu televizorul.
Ce satisfactii mentale ofera telespectatorului privitul la ecranul tv?
In primul rand, televizorul este cea mai ieftina distractie, spune psihologul Catalina Dumitrescu. "Nu costa timp, nu costa efort, nu ma imbrac pentru asta", nu ma aranjez asa cum o fac cand ies in oras, beneficiez de confortul de acasa. Este adevarat, poti urmari programe si filme care iti fac placere. Cu toate acestea, a petrece din ce in ce mai multe ore cu televizorul este o fuga de realitate, ne spune psihologul. Scade calitatea somnului - apar tulburari cum este insomnia, de pilda; psihicul preia toate informatiile pe care tv-ul il ofera si ne mentine intr-o stare de agitatie, ca atare si somnul este mai agitat, mai nelinistit.
Pe termen lung, "stationarea" prelungita in fotoliul atasat la tv duce si la o izolare sociala. "Cu cat stau mai mult in fata televizorului, cu atat nu mai am dorinta de a ma imbraca, sa ies, sa ma aranjez, ma duc strict la serviciu"; revenind acasa, aterizez tot la televizor. Omul nu mai dezvolta timpul pe care il poate petrece alaturi de prieteni, alaturi de familie, putem vorbi chiar de o insingurare a individului, adauga psihologul Catalina Dumitrescu.
Ce avem de facut? Sa ne aducem aminte, in primul rand, ca specialistii recomanda un program zilnic de plimbare in aer liber de minimum 30 de minute. Ca exista carti, parcuri atractive chiar si pe timpul sezonului rece, teatru, cinematograf, sali de concerte, sali de sport, cluburi de bridge sau de scrabble. Iar daca afara e o vreme "de caine", putem oricand sa ascultam muzica, sa dansam in confortul sufrageriei proprii, singuri (de ce nu?) sau cu partenerul.