Leul a continuat sa se deprecieze fata de euro in sedinta de marti, pe fondul cererii masive de euro, iar cursul de referinta publicat de BNR a urcat cu 1,4 bani peste rata de luni, la 3,9389 lei/euro, atingand maximul ultimelor ultimelor doua luni si zece zile si foarte aproape de maximul anului. Nivelul maxim atins de cursul de referinta in acest an, de 3,9410 lei/euro, a fost publicat de BNR pe 6 octombrie si reprezinta cel mai inalt nivel de la finele anului 2004.
"S-au inregistrat ordine masive de vanzare de valuta din partea unei banci locale, chiar inainte de stabilirea ratei de referinta, la ora 13:00, si cred ca a fost o interventie indirecta a bancii centrale. Ulterior, ratele au revenit pe crestere si se duc spre nivelul de 4 lei/euro, deoarece presiunea la cumpararea de euro e prea mare, iar valutele din regiune inregistreaza deprecieri puternice, in frunte cu zlotul polonez, care a pierdut pana la 2% in raport cu euro", a declarat dealerul unei banci.
In jurul orei 13:10, tranzactiile se perfectau la 3,9470-3,95 lei/euro. Pana la ora mentionata, cotatiile au variat intre un minim de 3,9350 lei/euro si un maxim de 3,96 lei/euro.