Cine isi ipotecheaza locuinta in favoarea Fiscului pentru amanarea datoriilor pe cinci ani?
Teoretic, firmele si persoanele fizice care au datorii catre Fisc pot sa isi esaloneze sumele restante pentru o perioada de cinci ani.
Practic, se asteapta ca in zece zile sa apara procedura de aplicare a ordonantei, prin ordin al ministerului finantelor. In forma actuala, proaspata OUG 29/2011 nu este operabila.
La articolul 5, aliniatul (2) se mentioneaza clar ca actul normativ nu se poate aplica in acest moment pentru ca nici macar cererea nu poate fi completata de catre contribuabil: "(2) Continutul cererii prin care se solicita esalonarea la plata, precum si documentele justificative care se anexeaza acesteia se stabilesc prin ordin al ministrului finantelor publice".

Ce se poate amana la plata

Esalonarea la plata se acorda pentru toate obligatiile fiscale administrate de ANAF. Dar nu se acorda aceasta facilitate pentru restantele de pana la 500 de lei ale persoanelor fizice, precum si pentru sumele mai mici de 1.500 de lei ale firmelor sau institutiilor publice. "Nu se esaloneaza amenzile de nici un fel", a spus seful Fiscului doljean, Eugen Calinoiu.

Garantii consistente

Statul spune ca esaloneaza datoriile pe cinci ani, dar obliga persoanele fizice si juridice sa constituie garantii in favoarea Fiscului, al caror cuantum este in functie de valoarea restantelor catre stat. Oamenii sunt pusi chiar sa accepte ca Fiscul sa le puna ipoteca pe case sau gaj pe diverse bunuri, "libere de sarcini". Persoanele fizice sunt reticente sa accepte ipoteca pe casa in favoarea Fiscului, iar firmele nu mai au garantii materiale nici pentru credite la banci. Nu sunt obligate sa depuna garantii persoanele fizice care au datorii la Fisc de pana in 5.000 de lei si persoanele juridice care au restante sub 20.000 de lei. Garantiile se depun in functie de perioada care urmeaza sa fie esalonata si ajung de la 10% pana la 40% din valoare, daca persoana cere o amanare pe perioada maxima permisa de lege: cinci ani. "Cine nu are garantii nu primeste esalonarea, daca nu cumva normele de aplicare vor stabili altceva", a precizat directorul adjunct al Fiscului doljean, Ioan Filipescu.

Ce garantii pot depune firmele si oamenii
Potrivit ordonantei, garantiile pot consta in:
a) mijloace banesti consemnate pe numele contribuabilului la dispozitia organului fiscal, la o unitate a Trezoreriei Statului;
b) scrisoare de garantie bancara;
c) instituirea sechestrului asiguratoriu asupra bunurilor proprietate a contribuabilului;
d) incheierea unui contract de ipoteca sau gaj in favoarea organului fiscal competent pentru executarea obligatiilor fiscale ale contribuabilului pentru care exista un acord de esalonare la plata, avand ca obiect bunuri proprietate a unei terte persoane, libere de orice sarcini.