Biocombustibilii au cauzat si continua sa cauzeze majorarea preturilor la alimente, la nivel mondial, cu 75%, din 2002 pana in prezent. Cel putin, asa arata un raport al Bancii Mondiale. Raportul apare intr-un moment-cheie: biocombustibilii si majorarea preturilor la alimente sunt pe ordinea de zi a intalnirii G8 din Japonia, grupul celor mai industrializate state.
Carburantii ecologici, obtinuti din cereale, plante oleaginoase sau zahar, si care ar trebui sa reduca dependenta fata de combustibilii fosili, precum si emisiile de dioxid de carbon au scumpit alimentele cu 75% in ultimii sase ani, se precizeaza in raportul mentionat mai sus, finalizat in aprilie. Tot acest document pune intr-o situatie delicata guvernul SUA, care a pretins ca biocombustibilii au condus la majorarea preturilor alimentelor cu doar 3%. Potrivit Bancii Mondiale, nici cresterea rapida a consumului in statele in curs de dezvoltare si nici seceta din Australia nu au avut o contributie semnificativa la avansul mare al preturilor cerealelor. Stimulentele acordate de Europa si de SUA pentru utilizarea pe scara larga a biocombustibililor au sustinut cel mai mult majorarea preturilor alimentelor, se arata in raport.
In UE, energia verde va deveni o prioritate tot mai mare de la an la an. Desi, in acest moment, exista mai multe declaratii in acest sens, in urmatoarea perioada vom asista si la un numar tot mai mare de investitii in acest domeniu. Deja au fost demarate lucrarile pentru realizarea catorva fabrici de procesare nu departe de Oradea, langa Debrecen si in zona Békéscsaba, in Ungaria. In Bihor, inca de anul trecut, un investitor strain tatoneaza zona Salonta pentru a-si amplasa o astfel de fabrica. Daca aceste investitii se vor finaliza in zona transfrontaliera de nord-vest, atunci o buna parte din suprafetele agricole disponibile astazi vor fi cultivate cu culturi specifice obtinerii biocombustibililor: rapita, porumb, floarea-soarelui, in etc., toate avand un mare potential energetic. Prin urmare acest fenomen va duce la diminuarea suprafetelor agricole cu destinatia pentru alimentatie si furaje.
Biocombustibilii devin rentabili
Dan Octavian, directorul general al Federatiei Patronilor Bihor, ne-a declarat ca motivul pentru care pretul cerealelor, in spe- cial cele cu potential energetic, va creste sau se va mentine la un nivel ridicat se datoreaza evolutiei pretului petrolului. Cu cat creste pretul petrolului, cu atat biocombustibilii devin rentabili. Numai la un pret ridicat al materiei prime (al cerealelor cu potential energetic) biocombustibilii sunt de actualitate. "La un pret de 70-80 de dolari barilul de petrol, nimeni nu este interesat de biocombustibili. La peste 130-140 de dolari barilul, putem vorbi de o profitabilitate a celor care cultiva acest fel de cereale. Din aceasta cauza asistam, la ora actuala, la fel de fel de speculatii bursiere atunci cand ne referim la pretul cerealelor. Daca, pana acum, dintr-o suprafata agricola 100% din capacitate era folosita pentru cereale alimentare si furaje, de acum inainte, pe aceeasi suprafata se vor cultiva plante tehnice (specialistii spun ca pentru inceput va fi vorba de 30% din total)", a precizat reprezentantul FP Bihor.
Prin urmare vor mai ramane 70% din suprafata arabila pentru alimentatie. Acest fenomen va conduce, in timp, la crize grave pe mapamond, putandu-se ajunge la foamete, mai ales in zonele afectate si de calamitati naturale. In tari ca Romania, unde pamantul arabil este putin in comparatie cu capacitatile existente, daca nu se iau masuri imediate de crestere a suprafetelor arabile, prin politici agricole ample si cu sustinere financiara si investitionala, situatia poate deveni dramatica. In conditii de criza, cei care urmaresc indeaproape acest fel de neajunsuri pot veni cu solutia produselor ecologice, modificate genetic, care nu mai au nimic din savoarea si naturaletea cerealelor si legumelor traditionale.