Complexul Energetic (CE) Rovinari, unul dintre cei mai mari producatori de energie electrica din Romania, a fost nevoit sa cumpere o cantitate importanta de energie electrica. Numai in luna decembrie a anului trecut, unitatea a platit 4,6 milioane de lei pentru achizitionarea de energie electrica, pentru respectarea contractelor incheiate cu beneficiarii. Astfel, CE Rovinari a cumparat energie de la alti producatori pentru a o vinde catre societatile cu care avea incheiate contracte. Acest lucru inseamna ca s-a facut o supracontractare a productiei pe anumite perioade, iar productia de energie realizata de termocentrala nu a acoperit contractele. Cumpararea de energie electrica de la alti producatori este privita ca un lucru normal de conducerea CE Rovinari. "Se cumpara energie. Daca nu-ti merg doua blocuri... energie de vanzare, ai contracte... Ai 700 MGW, dau un exemplu, si blocurile iti dau 600. Ai trei blocuri in functiune si iti cade unul, iar in conditiile acestea esti obligat sa cumperi diferenta, pentru ca trebuie sa respecti contractele", a spus Gheorghe Davitoiu. Acesta a precizat ca CE Rovinari are incheiate contracte de intrajutorare cu alti producatori de energie electrica: "Avem contracte de intrajutorare. Si noi le dam altora, daca le pica un bloc si au nevoie, iar ei ne dau noua. Avem contracte cu Turceniul, cu Hidroelectrica si cu Craiova. Noi le achitam energia pe care ne-o furnizeaza, iar ei ne platesc noua. Dar ne ajuta pentru ca nu platim pretul de pe bursa, ci mai putin".
Conform lui Davitoiu, 5% din energia vanduta de CE Rovinari a fost cumparata din alta parte. Conducerea CE Rovinari se asteapta ca in perioada de primavara sa scada cererea de energie electrica. "In lunile de primavara, consumul de energie scade. Cea mai dificila luna este aprilie".
CE Rovinari incepe sa aiba probleme cu livrarea energiei electrice, dupa ce mai multe societati au renuntat sa mai cumpere pe o perioada de pana la cinci luni. Cu toate acestea, directorul Gheorghe Davitoiu sustine ca profitul pe primul trimestru al acestui an va fi la acelasi nivel ca anul trecut. "Pe primele trei luni sunt probleme cu unele contracte de energie pentru ca au cerut sistare de la una la cinci luni, dar deocamdata treaba merge bine in privinta productiei. La trei luni se va realiza un profit similar cu cel de anul trecut".