Firma Al Arrab din Arabia Saudita a castigat licitatia pentru preluarea pachetului de actiuni de 62,8% detinut de stat la Electroputere Craiova, potrivit Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS). Valoarea totala a tranzactiei, care include plata actiunilor, preluarea datoriilor, investitii si capital de lucru depaseste cu putin 120 de milioane de euro.
Trebuie spus ca pachetul majoritar de actiuni al Electroputere a fost scos la vanzare de AVAS pentru a sasea oara. O conditie impusa companiilor care au intrat in cursa pentru preluarea actiunilor fabricii din Craiova a fost ca investitorul sa-si asume toate datoriile companiei, care se situeaza la un nivel apropiat de valorea activelor fabricii. Mai exact, compania din Craiova avea datorii de circa 51 de milioane de euro, din care 40 de milioane de euro catre bugetul de stat si furnizorii de utilitati, si 11 milioane de euro catre banci, la finele anului trecut. Valoarea totala a activelor se situa insa sub nivelul datoriilor, la 30-40 de milioane de euro.
Reamintim ca AVAS a anuntat la finele lui mai ca a respins documentele de participare depuse de Vienna International Holding Bucuresti si Peeker Atomic Energy System Inc. Colorado pentru neindeplinirea conditiilor legale. Negocierile au continuat cu cele trei firme ramase, respectiv A5 Invest Caransebes, Grup Feroviar Roman si Al Arrab Contracting Company Limited Arabia Saudita.
Firma din Arabia Saudita este specializata in domeniul lucrarilor de infrastructura, precum si a constructiilor de cladiri rezidentiale, birouri, institutii de invatamant si spitale. Compania a realizat proiecte in Iraq, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Bahrain, Etiopia si Arabia Saudita.

Electroputere, suspendata la Bursa

Titlurile Electroputere au urcat cu 15% dupa anuntul privind privatizarea si au fost suspendate. Pretul a crescut cu 14,98%, la 0,284 lei pe unitate, comparativ cu pretul de la inchiderea de luni, de 0,247 lei pe titlu, si au fost suspendate ieri dupa pranz. (D.E.)