Blogul unui Liberal de Stanga: Un imens succes

O duduca de la "Banca Poporului" ne descrie, critic, situatia economiei carpato-danubiano-pontica: "Economia Romaniei e ca un tren fara locomotiva, care circula la voia intamplarii". Da, madam! Ai dreptate, asa e economia Romaniei! Dar departe de a fi un esec, starea economiei romanesti este un imens succes al pietelor. Eliberate de povara interventiei statului, pietele au aratat ce pot. Si pot!
Sa inteleg ca nu va place ceea ce vedeti? Nasol! Se darama ceva mituri fondatoare despre piete, eficienta, inteligenta lor? Asta e! Toata lumea ne-a batut la cap cu neputinta statului de a administra averea publica. Si ne-au obligat fie s-o distrugem, fie s-o vindem pe nimic. Ceea ce, in imbecilitatea noastra, am facut. Scotand statul din ecuatie, ne-am pus juvatul de gat.
Doua scurte observatii: nu e vorba de statul producator exclusiv de bunuri si servicii. Este vorba despre statul planificator strategic. Economiile europene si americana au luat-o la vale cand au renuntat la acest rol esential. Pietele au urmarit doar castigul imediat. Interpretand eronat evolutiile pe termen scurt, fie au creat penurii, fie supracapacitati de productie. Au distrus tesutul economic si social, prin dezindustrializare fortata in anumite zone, si prin industrializari fara cap in altele.
Poate parea paradoxal, si asta este a doua observatie, odata cu retragerea statului din rolul de planificator strategic, coruptia care implica bani publici a explodat. De ce oare?
Asa ca, draguta mioara, nu denigra situatia economiei romanesti. Din punctul de vedere neo-liberal, Romania este un succes: stat canci, coruptie cat cuprinde, sindicate, oha, regrementarea muncii, o gluma, greve, mai salcam, si politicieni facuti pres in fata pietelor, corupti pana in maduva oaselor. Ce poate fi mai bine?
PS: madam, cand sa mai creasca cele cheltuieli in prag de alegeri, si de unde? Mai ales cu sula FMI in coaste...Aveti magazin de etnobotanice la banca?