Ziarul Financiar noteaza opiniile analistilor si ale reprezentantului FMI pentru Romania, Mihai Tanasescu, despre efectele legilor votate de Camera Deputatilor de reducere a TVA la 5% la alimentele de baza si de neimpozitare a pensiilor sub 2.000 de lei.

Tanasescu, FMI: Efectele nu se cunosc

Discutiile cu FMI nu au avut in vedere pana acum reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, astfel ca decizia Parlamentului trebuie analizata cu grija si trebuie vazute efectele, a declarat reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.
"Este clar ca din discutiile de pana acum nu am avut in vedere o astfel de alternativa. Probabil ca o asemenea decizie a Parlamentului trebuie analizata cu grija in perioada urmatoare, sa vedem care sunt efectele ei", a spus Tanasescu.
El a afirmat ca in momentul de fata nu poate fi calculat impactul pe care o astfel de decizie il poate avea si trebuie vazut daca va intra in vigoare, cand va intra in vigoare si cum isi va produce efectele.
"Deciziile Parlamentului sunt suverane in fiecare stat. Nimeni nu poate sa intervina in acest sens. Daca aceasta lege va intra in efectivitate, in mod cert vom discuta care sunt consecintele ei", a continuat reprezentantul Romaniei la FMI.
Intrebat despre varianta vehiculata recent privind reducerea cotei unice, Tanasescu a mentionat ca nici aceasta alternativa nu a fost luata in vedere pana acum.

Analistii: Tot populatia va suferi la final din neimpozitarea pensiilor si reducerea TVA

Neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei si reducerea TVA la alimentele de baza sunt masuri nesustenabile si vor cauza pierderi de venituri la buget care trebuie compensate prin noi actiuni restrictive, in urma carora va suferi tot populatia, considera analistii economici.
Economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, considera ca cele doua masuri nu sunt potrivite pentru contextul economic actual si vor afecta pana la urma tot populatia.
"Reducerea TVA la alimentele de baza este lipsita de sens pentru ca preturile sunt rigide si nu cred ca o sa vedem o scadere a preturilor la alimente, ci, dimpotriva, probabil ca vor exista usoare cresteri. Mai mult, veniturile obtinute din aplicarea TVA la alimentele de baza sunt semnificative, iar pana la urma tot consumatorul va suferi pentru ca pierderile la buget trebuie compensate prin alte masuri restrictive", a spus Anghel pentru Mediafax.
Analistul BCR a explicat ca reducerea fiscalitatii este, in principiu, o masura buna, dar trebuie privita prin prisma necesitatii realizarii de investitii in economie.
Si economistul-sef al ING, Nicolaie Chidesciuc, crede ca cele doua masuri sunt clar nesustenabile din punctul de vedere al realitatii economice actuale si ajutarii bugetare si au un impact puternic negativ privind eventuala revenire pe crestere a economiei.
"Reducerea TVA nu are deloc impact pozitiv asupra consumatorilor, intrucat preturile vor continua sa creasca, dar cu un ritm usor mai redus decat in lipsa implementarii diminuarii fiscalitatii", a spus Chidesciuc.
De asemenea, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, afirma ca s-a facut o regretabila eroare tehnica, inacceptabila.
Economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, crede ca momentul votului celor doua masuri a fost nepotrivit, intrucat misiunea FMI tocmai a sosit in Romania, iar Parlamentul ar fi trebuit sa astepte o consultare cu reprezentantii institutiei financiare internationale.
Analistul UniCredit Tiriac arata ca neimpozitarea pensiilor si reducerea TVA la alimentele de baza nu sunt vesti bune pentru bugetul de stat.