Senatorul Alexandru CORDOS a sustinut o declaratie politica intitulata "Micsorarea TVA la alimentele de baza da peste cap calculele Guvernului".
Ceea ce vreau sa va prezint astazi nu este nici un bilant al erorilor de guvernare, si nici macar un pamflet contra masurilor impopulare ce ne-au adus in situatia-limita in care ne aflam, din pacate, astazi. Este pentru prima data de cand se afla actualul Guvern in functie, cand am ocazia sa salut o decizie mare cat o victorie pe care Senatul a repurtat-o impotriva Presedintelui Basescu, si, implicit, contra Guvernului Boc. Dupa unii, o decizie care, odata validata si de Camera Deputatilor ar putea conduce la concretizarea amenintarii basesciene contra PD-L:"Vedeti ce faceti la Parlament, ca daca va mai pleaca oameni, va pun un premier independent!" Este vorba despre respingerea cererii de reexaminare formulata de presedintele Traian Basescu asupra legii privind reducerea TVA la 5% la alimentele de baza, miercurea trecuta, in Camera Superioara a Parlamentului, camera care a mentinut, astfel, textul legislativ initial. 53 de voturi au fost exprimate pentru respingerea reexaminarii si doar 46 "pentru" acceptarea ei. De altfel, cererea de reexaminare a fost respinsa si de Comisia de buget a Senatului, raportul acesteia recomandand mentinerea in vigoare a legii, in formula initiala. Propunerea legislativa a fost initiata de Partidul Social-Democrat impreuna cu Partidul National-Liberal si a fost adoptata de Camera Deputatilor pe 19 octombrie 2010, cand deputatii PDL au invocat o asa-zisa " eroare de comunicare" la votul lor favorabil.
Este deja de notorietate ca nu suntem singurii in promovarea acestui gen de act normativ, atat de necesar la vremuri de cumpana. Majoritatea tarilor Uniunii Europene practica astazi o taxa pe valoare adaugata redusa la alimente; unele tari precum Franta, Grecia, Spania, Danemarca etc., au pe langa TVA-ul standard, un alt tip de TVA, redus la alimente. Luand ca prim exemplu Franta, tara cu care facem dese comparatii generate de stravechile relatii de prietenie si de traditia noastra in privinta promovarii francofoniei, remarcam faptul ca, la ei, TVA-ul standard este de 19,6%, iar pentru anumite produse TVA-ul este de 5,5% sau chiar 2,1%. Cehia, Slovenia si Ungaria au si ele o politica reductionista la cotele alimentelor de baza, de 5%, 8,5% si 12%. Polonia, pe langa TVA-ul standard de 22%, are si un TVA redus de 7%. Aceasta masura, in viziunea noastra, este nu numai una de natura sa reduca din povara costurilor impresionante pentru populatia afectata major de criza, ci si o forma inteligenta de descurajare a evaziunii fiscale atat in zona producatorilor, cat si a procesatorilor din industria alimentara, spre exemplu.
Scaderea TVA-ului la alimentele de baza ar conduce si la o scadere a preturilor acestora si, implicit, la o impulsionare a consumului, pe fondul prabusirii dramatice a acestuia in ultimii doi ani si jumatate. Decizia ar ajuta, in mod real, la revenirea, chiar daca doar partiala, a puterii de cumparare a romanilor. Nu am mai vedea oameni impinsi de saracia degradanta luptandu-se la promotii de ulei sau zahar, promotii pentru care pensionarii sau chiar salariatii cu venit minim din Occident nici macar nu s-ar deranja sa iasa din case. In ciuda estimarilor care spun ca incasarile la bugetul statului ar scadea semnificativ, masura introducerii TVA-ului diferentiat ar favoriza, in cel mai scurt timp, dezvelirea unei parti semnificative din economia subterana.
Vestea ca Legea TVA de 5% a trecut de Senat a creat panica in randul colegilor din PD-L, ca si in randul ministrilor acestora. In fiecare zi, ies in lumina reflectoarelor tot mai multi specialisti, incepand cu ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu care ne prezinta scenarii apocaliptice in privinta platii salariilor bugetarilor si a reducerii pana la disparitie a masurilor de protectie sociala. La originea tuturor acestor rele ar sta adoptarea proiectului mentionat si de catre Camera Deputatilor. Se fac presiuni asupra colegilor nostri din Camera sa nu voteze proiectul in forma actuala. Eu, in nume propriu si in al colegilor mei social-democrati si liberali, ii rog pe colegii deputati sa nu accepte nicio forma de intimidare, indiferent din partea cui ar veni si sa-si asculte propriile convingeri. Sa voteze asa cum o cere interesul cetatenilor!