Euractiv informeaza : Laureati ai premiului Nobel in economie: Zona euro va supravietui crizei datoriilor
Mai multi economisti premiati cu Nobel considera ca zona euro va supravietui crizei datoriilor suvernae. Cu pietele aflate la marginea prapastiei din cauza muntilor de datorii formati in Europa si Statele Unite in timpul crizei financiare mondiale, 17 detinatori ai premiului Nobel in economie s-au intalnit pe insula Lindau de pe lacul Constance din sudul Germaniei, pentru a discuta despre disciplina economica.
Printre participantii la reuniune s-a numarat si Joseph Stiglitz- premiul Nobel in 2001, pentru activitatea sa privind reactia pietelor la informatiile asimetrice, Myron Scholes- laureat in 1997 pentru activitatea in domeniul instrumentelor derivate, si Robert Mundell- castigator in 1999 al distinctiei pentru analiza sa in domeniul valutar, relateaza Euractiv.com/fr
"Nu cred ca euro este in pragul prabusirii. Europa trebuie sa mearga inainte, spre un echivalent al Statelor Unite", a aratat Mundell.
Cele mai importante puncte pe agenda discutiilor de la Lindau au fost incetinirea cresterii economiei americane si daca o a treia runda de relaxare monetara cantitativa, din partea Rezervei Federale (Fed), ar fi de ajutor. Majoritatea participantilor cred ca nu.
"Este foarte greu sa separi niste oua batute"
Stglitz sustine ca a existat un consens in randul economistilor, care incep sa creada ca ar fi mai bine pentru Germania sa plece, decat pentru Grecia. "Este foarte greu sa separi niste oua batute", a spus Stiglitz, recunoscand ca au loc discutii daca exista "o modalitate optima de destramare a zonei euro".
Daca tari indatorate
precum Grecia ar iesi din zona euro, monedele lor nationale s-ar devaloriza, fapt ce ar ingreuna rambursarea datoriilor denominate in euro. Pe cand, o tara bogata cum este Germania ar fi intr-o pozitie mai avantajoasa sa isi plateasca datoriile, intrucat moneda sa s-ar aprecia probabil fata de euro.Nimeni nu a spus insa daca zona euro ar mai avea vreun sens in lipsa Germaniei.
Indoielile initiale asupra lansarii monedei unice din ‘99 par acum profetice
Lansarea proiectului monedei unice in 1999 a fost un triumf al politicului fata de economic. Mai multi analisti au pus sub semnul intrebarii, in acel moment, daca un grup de tari disparate poate avea o moneda unica si o politica monetara comuna fara sa fie nevoite sa renunte la suveranitatea asupra bugetelor.
Indoielile initiale par acum profetice. Dupa un prim deceniu de succes, zona euro se afla intr-o criza existentiala. Trei dintre membrii zonei euro (Grecia, Irlanda si Portugalia) au solicitat ajutor financiar international, iar alte tari, precum Spania si Italia, sunt in pericol.
"Sunt optimist. Europa trebuie sa se reformeze. Se vor aseza la discutii, vor cadea de acord si vor aplica reformele. Apoi, Europa va inregistra un boom economic si va depasi Statele Unite", a declarat Edward Prescott, laureat al premiului Nobel in 2004.