Ambasadori, atasati comerciali ai ambasadelor deschise la Bucuresti, ministri, factori de decizie ai administratiei locale si centrale, reprezentanti ai mediului academic si zeci de oameni de afaceri din toata regiunea Olteniei s-au adunat ieri in Sala Albastra a Universitatii din Craiova, in cea de-a doua zi a Forumului Economic Regional Oltenia, organizat in Craiova, in perioada 4-5 aprilie. Scopul principal al acestui Forum a fost acela ca firmele locale sa se promoveze peste hotare, sa fie creat un program de dezvoltare economica a regiunii pe viitor si, nu in ultimul rand, sa se dezvolte un mediu economic propice pentru investitiile straine, dupa cum a precizat reprezentantul organizatorilor Forumului, Ion Mihaiu, director general al Popeci Utilaj Greu.

Piata muncii trebuie sa se plieze pe nevoile antreprenorilor

Rectorul Universitatii din Craiova, Dan Claudiu Danisor, a mentionat ca programele educationale ale institutiei de invatamant trebuie orientate catre nevoile mediului de afaceri, aspect solicitat de firmele craiovene de multa vreme. "Va vom implica in toate proiectele noastre si va rog sa veniti cu propuneri, pentru ca studentii nostri sa faca practica in firmele dumneavoastra. Exista deja un astfel de program la Popeci, exista discutii si cu Ford (...)", a spus Danisor, care i-a invitat pe oamenii de afaceri sa fara propuneri pentru amenajarea spatiului din blocul S200, unde va fi organizat un parc tehnologic si IT. De asemenea, prezent la eveniment, presedintele Senatului, Vasile Blaga, a punctat faptul ca "sunt prea multe fabrici de diplome in tara asta", in sensul ca multi tineri nu sunt bine pregatiti profesional dupa ce ies de pe bancile scolii.
Vasile Blaga a mentionat ca Forumul organizat la Craiova este "o manifestare de anvergura pentru dezvoltarea regionala. Trebuie sa gasim solutii sa reducem fiscalitatea in regiune". El a mai spus ca Bania va fi capitala regionala a Olteniei si a dat exemplul Poloniei, care a efectuat o regionalizare din 1964, dezvoltandu-se cu fonduri europene: "La noi, localitatile sub 15.000 de locuitori nu se pot dezvolta cu fonduri europene". Si ministrul administratiei si internelor, Gabriel Berca, a punctat necesitatea regionalizarii, mentionand ca "guvernul Ungureanu este decis sa flexibilizeze investitiile in Romania".

Infrastructura rutiera, piatra de moara a regiunii

Vasile Blaga a acuzat lipsa infrastructurii de amploare in Oltenia. "Atata timp cat nu vom dezvolta autostrazi spre Oltenia, investitiile se vor opri dincolo de munti. Oltenia produce energie electrica, dar nu putem lasa tot Gorjul pe minerit, in conditiile in care in Ardeal numai cine nu vrea nu munceste! Si toate astea din cauza lipsei infrastructurii", a mentionat presedintele Senatului. Presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, a prezentat o harta a regiunii, precizand ca pana in 2020, in zona Olteniei nu este prevazuta nici o autostrada. Fara a pronunta vreun nume, si alti participanti la forum au acuzat ca nu s-a realizat drumul expres Craiova-Pitesti, atat de necesar Olteniei. Vicepresedintele Consiliului Judetean Olt, Jenel Copilau, a aratat ca "factorii de decizie importanti nu au luat pozitie ca drumul Craiova-Slatina-Pitesti sa se construiasca, in conditiile in care era aproape ca si eliberata autorizatia de construire. Aceasta investitie rezolva problema infrastructurii in cele doua judete, Dolj si Olt".

Privatizarile in energie - foarte importante

Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Karoly Borbely, a spus ca, din punct de vedere al competitivitatii pe pietele europene, produsele romanesti stau destul de prost. In acest context, oficialul guvernamental a aratat ca proiectele strategice din diferite zone ale economiei trebuie duse la bun sfarsit. "In regiune s-au facut investitii importante, cum ar fi Ford, Pirelli, Complexul Energetic Oltenia, care este pilonul de baza al sistemului energetic", a spus secretarul de stat Borbely. El a punctat proiectele importante din perioada viitoare, cum ar fi privatizarile din sistemul energetic, si a dat exemplul vanzarii de zilele trecute pe Bursa de Valori Bucuresti a 15% din Transelectrica, pe care a considerat-o "un adevarat succes", privatizarea realizandu-se "in cel mai transparent mod posibil".
Fiecare judeÈ› a fost prezentat pentru diplomatii straini de catre reprezentantii administratiei publice locale.

Industria, motorul regiunii

Forumul Economic Regional Oltenia a continuat ieri, in partea a doua a lucrarilor, cu prezentari pe patru sectiuni alese de organizatori: industrie, energie, agricultura si turism. La sectiunea industrie, Dan Cherciu, reprezentantul firmei Polisea, a prezentat auditoriului situatia statistica a industriei si comertului in regiune, cele mai multe judete (cu o singura exceptie) inregistrand anul trecut o crestere a indicelui productiei industriale. Discutii interactive intre reprezentantii mediului de afaceri si cadrele universitare au fost la capitolul "forta de munca", primii afirmand ca exista o mare problema cu pregatirea absolventilor.
La sectiunea energie, directorul general in cadrul Ministerului Economiei, Alexandru Stanescu, a mentionat ca in Oltenia exista aproape jumatate din puterea instalata din Romania, in sensul producerii de energie electrica. Ideea a fost intarita de directorul Complexului Energetic Craiova, Constantin Balasoiu, care a spus ca "41% din energia electrica a tarii pe timpul iernii a fost asigurata de cele trei complexuri energetice din Oltenia - Turceni, Rovinari si Craiova, uneori ajungandu-se la 47% sau chiar la peste 50%".
In finalul dezbaterilor, participantii au concluzionat ca dupa acest Forum trebuie continuate discutiile la nivel central, astfel incat sa se puna in practica doleantele mediului de afaceri si sa ajunga mai multe firme sa exporte produse fabricate in Oltenia.
Popeci acorda lunar 70 de burse
Omul de afaceri Constantin Popeci a precizat ca firma sa - Popeci Utilaj Greu - ofera lunar 70 de burse tot atator viitori ingineri si muncitori, care isi desfasoara practica in compania sa. Doi ani dureaza practica, dupa care "cinci ani lucreaza la noi", a spus Constantin Popeci, la Forumul Economic Regional Oltenia, organizat de el si autoritatile doljene.