Intarirea leului in raport cu euro nu este o surpriza pentru analistii financiari straini. Potrivit estimarilor analistilor East Capital, moneda nationala se va aprecia "considerabil" pe termen lung, insa pe termen scurt ar putea exista anumite fluctuatii. East Capital este o societate de administrare a fondurilor deschise de investitii, specializata in pietele est-europene.
Marcus Svedberg, analist-sef la East Capital este de parere ca, "pentru statele care au aderat recent la UE, aprecierea monetara este o parte importanta a procesului de tranzitie si ne asteptam ca monedele tarilor respective sa se intareasca semnificativ, ca urmare a unei dezvoltari firesti a economiilor lor". Leul a confirmat aceasta teorie, inregistrand in ultima perioada de timp o tendinta de apreciere agresiva. Chiar de la inceputul sedintei de ieri, bancile au afisat la deschidere cotatii de 3,1200 - 3,1230 lei/euro, cu 0,2 bani sub intervalul de tranzactionare regasit la ultimele operatiuni de vineri. Pentru astazi, BNR a anuntat cel mai jos curs al ultimilor ani, de 3,1112 lei pentru un euro, valoare care nu s-a mai inregistrat din mai 2002.
Analistii East Capital considera ca aprecierea semnificativa a leului din ultima perioada a fost determinata atat de factori cu actiune imediata, precum vanzarile speculative si afluxul de capital, cat si de anumite evolutii economice, cum ar fi nivelul scazut al inflatiei, indatorarea publica relativ scazuta si atragerea investitiilor straine directe.
Potrivit analistilor, Banca Nationala a Romaniei ar putea interveni pe piata valutara in cazul in care moneda nationala va continua sa se aprecieze puternic, iar evolutia va fi determinata de anumiti factori punctuali, nu de cresterea economiei reale.
"Moneda nationala romaneasca este o poveste de succes care trece granitele Romaniei, in prezent fiind listate pe bursele externe obligatiuni corporative in lei cu o valoare echivalenta de peste 1,25 miliarde de euro. Dincolo de aprecierea sa, interesul investitorilor straini pentru leu este stimulat si de dobanzile relativ ridicate", se mai spune in comunicat.
East Capital are active nete de peste 4,2 miliarde de euro. Sediul central al companiei se afla in Suedia, la Stockholm, iar birourile regionale sunt locate in Paris, Tallinn, Moscova, Oslo si Hong Kong.
Investitiile East Capital in Romania depasesc 140 de milioane de dolari (109 milioane de euro). (M.C.I.)