CNN realizeaza o emisiune despre caderea comunismului in Romania, care contine un documentar de o jumatate de ora si transmisiuni in direct din Bucuresti.
De-a lungul unei perioade de aproape un an, CNN si-a concentrat toate resursele globale pentru realizarea unei initiative ambitioase -"Toamna schimbarii: Romania" - proiect care urmareste prabusirea comunismului si impactul pe care aceasta l-a avut asupra Europei Centrale si de Est. Seria de documentare realizata in mai multe tari se incheie in Romania, tara care a trecut printr-o schimbare dramatica de regim in urma cu 20 de ani.
"Daca pentru multi, evenimentele din Romania au insemnat in special inlaturarea violenta de la putere a lui Nicolae Ceausescu, pentru altii, acestea au reprezentat imagini infioratoare ale orfelinatelor, difuzate in saptamanile si lunile care au urmat", spune Mike McCarthy, vice-presedintele departamentului Reportaje si Programe Speciale al CNN International. "Doua decenii mai tarziu, Romania, chiar daca nu este tara promisa, este o tara care promite."
Programul CNN dedicat acestei aniversari istorice va include transmisiuni live din Bucuresti in saptamana 21 - 27 decembrie si un documentar special de o jumatate de ora care vorbeste despre revolutia care a dus la rasturnarea dictatorului roman. Emisiunea "Toamna schimbarii: Romania" va fi difuzata in premiera sambata 19 decembrie, la ora 19,30, ora Romaniei, si va fi reluata in 20, 21 si 25 decembrie.
Fionnuala Sweeney (CNN) se va afla la Bucuresti intre 21 si 23 decembrie si va transmite live pentru emisiunile din prime-time ale CNN International. In plus, corespondentul CNN Diana Magnay va vorbi cu personalitati de marca precum Ion Iliescu, Mircea Dinescu, Ion Caramitru, Victor Rebengiuc si altii. Printre temele dezbatute se numara:
• Arhitectura romaneasca: o privire din interior asupra Casei Poporului. CNN analizeaza costurile cu care s-a realizat aceasta cladire gigantica, viziunea pe care o avea Ceausescu in privinta arhitecturii si modul in care aceasta constructie a afectat atat orasul, cat si locuitorii acestuia.
• Dacia: filiala Renault, Dacia este o surprinzatoare poveste economica de succes in Romania lui 2009. Pentru alte afaceri insa, criza financiara n-a lasat decat doua posibilitati: adaptarea sau disparitia. Aflam cum economia face fata efectelor secundare ale reducerii pietelor de export si ale crizei guvernamentale.
• La 20 de ani: doi studenti nascuti pe 21 si 22 decembrie 1989 ne ofera o perspectiva asupra schimbarilor din Romania ultimilor 20 de ani si vorbesc despre sperantele lor legate de viitor.
• Orfanii: prin ochii unui roman care traia intr-un orfelinat la momentul Revolutiei, CNN priveste amprenta lasata de regimul Ceausescu asupra cresterii copiilor din Romania zilelor noastre. Totodata, materialul vorbeste si despre pozitionarea statului in relatie cu acea "cultura a orfanului" care s-a dezvoltat in timpul regimului comunist.
• Muzica: scena muzicala romaneasca este plina de viata, cuprinzand de la muzica populara, pop, rock, tiganeasca si jazz. CNN a participat la inregistrari alaturi de doua nume faimoase - Loredana si BUG Mafia - pentru a afla cine a avut cea mai mare influenta asupra lor si ce mesaje vor sa transmita fanilor.
"Toamna schimbarii: Romania" ofera o privire din interior asupra revolutiei care a eliminat ultimul vestigiu al comunismului in Europa de Est. Cuprinzand marturisiri de-ale oamenilor care au pornit Revolutia si relatari ale unor membri ai regimului Ceausescu care s-au intors impotriva acestuia, CNN urmareste scanteia care a declansat evenimentele din Decembrie ’89 si violentele care au urmat. In documentar apar de asemenea fosti lideri politici precum Mihail Gorbaciov si George H.W. Bush, dar si militarii care l-au judecat si executat pe Nicolae Ceausescu.

Programul transmiterii documentarului:
(ora Romaniei)

• Sambata 19 decembrie 2009, ora 19,30
• Duminica 20 decembrie 2009, ora 14, 00 si 21,30
• Luni 21 decembrie 2009, ora 05,00, ora 15,30 si 19,30
• Vineri 25 decembrie 2009, ora 18,00
• Sambata 26 decembrie 2009, ora 05,00

Pentru a afla mai multe despre serialul Toamna schimbarii, va rugam accesati Autumn of Change on CNN International.
Pentru a afla mai multe despre noile emisiuni ale postului CNN International Europe, accesati cnn.com/tonight.