Recentul raport favorabil dat Romaniei in privinta aderaarii la Uniunea Europeanaa la 1 ianuarie 2007 nu este chiar imbucuraator pentru cei care isi desfaasoaraa activitatea in domeniul agricol. Clauze de salvgardare pot fi introduse si pentru utilizarea fondurilor europene, acestea putind include chiar reduceri de fonduri. Aceste clauze pot interveni ca urmare a neindeplinirii anumitor angajamente, chiar si in cazul fondurilor destinate agriculturii, privind functionarea Agentiei de Plaati si a sistemului de control al plaatilor sau a sistemului IACS pe baza caaruia se vor face plaatile a 80% dintre fondurile destinate agriculturii.

Nereguli

Specialistii in domeniul agricol sustin caa, la ora actualaa, Agentia de Plaati nu este functionalaa nici la nivelul Ministerului Agriculturii si nici in teritoriu din lipsa spatiilor, a dotaarii si a personalului, iar acreditarea internaa nu se va face in acest an desi este necesar acest lucru inclusiv pe plan extern. "Lipsa informatiilor cadastrale si a haartilor digitale la scaraa mare reprezintaa o problemaa majoraa, acest lucru fiind de naturaa saa creeze dificultaati mari sistemului de identificare a parcelelor agricole, sistem pe baza caaruia se vor acorda plaatile dupaa aderare", sustine vicepresedintele PSD, Gheorghe Saghian. Social democratul a adaaugat caa, dacaa Romania nu-si va indeplini angajamentele asumate, fondurile europene pentru agriculturaa ar putea fi reduse cu un sfert din valoarea lor. "Chiar dacaa sintem acceptati de UE in ianuarie, important este ca producaatorul agricol saa poataa face fataa concurentei de pe piataa, ceea ce este imposibil pentru caa abia in 2016 fermierii romani vor primi subventii egale ca cele date in UE", a concluzionat Gheorghe Saghian.

Concluzie:

Romania ar trebui saa primeascaa in perioada 2007-2009 peste 4,7 miliarde de euro, dintre care 3,921 de miliarde pentru mecanismele politicii agricole comune si dezvoltarea ruralaa. Pierderea a 25% din banii destinati agriculturii ar reprezinta o grea lovituraa pentru taaranul roman care este pus saa suporte, oricum, presiunile de pe piata UE.