Doljul da cu doua maini bani la bugetul de stat, dar primeste cu una. Doar jumatate din sumele din impozitele colectate de la sutele de mii de locuitori din judet se intorc inapoi de la guvern. Cel mai vitregit este Doljul la capitolul subventii primite de la centru. Intr-un clasament realizat de cotidianul gandul.info, ne aflam pe penultimul loc la nivel national.
Potrivit analizei gandul.info, in 2010, statul a incasat, in total, din toate judetele din Romania si din municipiul Bucuresti, taxe si impozite in valoare de 31,89 miliarde de euro. Judetele au primit inapoi de la stat 8,216 miliarde de euro, sub forma cotelor si a sumelor defalcate din impozitul pe venit, a sumelor defalcate din taxa pe valoare adaugata si sub forma subventiilor, conform datelor Ministerului Finantelor Publice. Per total, raportul intre banii pe care statul ii incaseaza, sub forma taxelor si a impozitelor, din fiecare judet si banii primiti inapoi de judete este de aproape 1 la 4, respectiv din fiecare patru euro incasati de stat intr-un judet, unul se intoarce la autoritatile locale.

Vasluiul primeste 90% inapoi, Doljul - putin peste jumatate

Acest raport difera insa foarte mult la nivel national. Daca in cazul Bucurestiului el este de aproape 26%, respectiv din fiecare 100 de euro incasati la bugetul central doar 26 de euro se intorc la bugetul local, in cazul Vasluiului, acest procent este de 89,3%, conform calculelor facute de gandul.info pe baza datelor Ministerului Finantelor Publice. Practic, 90% din banii pe care statul ii incaseaza la nivelul judetului Vaslui se intorc la consiliul judetean si la autoritatile locale, ceea ce inseamna ca, strict la acest capitol, contributia acestui judet la bugetul central este mult mai mica, si ca raport, decat a altor judete. Astfel, din suma de 155 de milioane de euro incasata de stat pe raza judetului Vaslui in 2010, 139 de milioane de euro au fost primite inapoi de autoritatile locale. La acest capitol, Doljul se afla undeva in jumatatea inferioara a clasamentului, cu o cota de 53,1%, in timp ce judetele Olt si Mehedinti sunt pe locurile trei, respectiv patru, cu 87,8% si 86,3%.
La polul opus se afla, dupa cum era de asteptat, Capitala, care a contribuit la bugetul central cu 5,47 miliarde de euro (taxele si impozitele centrale) si a primit inapoi doar 1,45 miliarde de euro. Diferenta de aproape patru miliarde de euro este suficienta pentru a asigura bugetul CJ Vaslui (daca ramane la nivelul din 2010) timp de 28 de ani.
In mod evident, valoarea taxelor si impozitelor incasate la bugetul central din fiecare judet in parte este direct proportionala cu populatia, cu numarul de angajati si cu marimea mediului de afaceri.

In coada clasamentului la subventii

Si mai rau sta Doljul la capitolul subventii primite de la bugetul de stat. In 2010, statul a acordat judetelor si Capitalei, de la bugetul central, subventii in valoare totala de 1,23 miliarde de euro. Astfel, subventia medie, pe cap de locuitor, la nivel national, a fost de circa 56 de euro anul trecut. Conform calculelor gandul.info, disponibile pe site-ul Institutului National de Statistica (INS), care au luat in considerare populatia fiecarui judet, la nivelul lui 2009, din cele 41 de judete, la care se adauga Capitala, locuitorii din 18 judete au primit anul trecut o subventie peste media nationala. Valoarea totala a subventiilor include, printre altele, si pe cele pentru caldura, dar si pentru terenuri agricole si pentru mediul de afaceri. Topul celor mai subventionati romani, de catre stat, dupa subventia medie pe cap de locuitor din fiecare judet, arata insa cu totul altfel. Astfel, cei mai subventionati romani, de catre autoritatile centrale, sunt cei din Bihor, cu un nivel mediu de 104 euro pe cap de locuitor. La polul opus se afla galatenii, cu doar 40,6 euro pe cap de locuitor. Doljul se gaseste pe penultimul loc, cu o medie de 42 de euro pe cap pe locuitor. Spre comparatie, Valcea este pe locul trei, cu o medie a subventiei de 86 de euro, Mehedintiul a primit 78 de euro, Gorjul - 50 de euro, iar Oltul - 49 de euro. Cand vine vorba de contributii la bugetul de stat, Doljul este undeva la mijlocul clasamentului, cu o medie de 580 de euro taxe platite la bugetul de stat, cu mult peste celelalte judete din Oltenia. Cu alte cuvinte, Doljul plateste cel mai mult la bugetul de stat din impozitele colectate de la populatie, dar primeste cele mai mici subventii.

Calinoiu: Este rezonabil

Intrebat cum isi explica acest lucru, presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, s-a declarat nedumerit. "Nu este normal sa primim atat de putin inapoi. Sunt judete precum Bihor sau Tulcea care au primit mai mult decat noi si ma intreb ce industrie au aceste judete", a spus Prioteasa. Pentru seful Fiscului doljean, Eugen Calinoiu, situatia este normala. "Cuantumul din impozite care se intoarce la nivel local mi se pare rezonabil. Nu poate sa se intoarca aceeasi suma de bani pentru ca din impozitele si taxele de la buget se alimenteaza si institutiile de siguranta nationala. Structurile MAI nu suporta cheltuieli nici de la autoritatile locale, nici de la cele judetene, ci de la buget, de aceea nu este relevant ca se intorc banii de la consilii judetene si consilii locale", a spus Calinoiu.