Pe primele noua luni ale anului, marile companii din Craiova si-au intensificat exporturile, cu exceptia lunii septembrie, cand incetinirea activitatii la Ford se regaseste in statisticile Vamii
De la inceputul anului si pana la sfarsitul lunii septembrie, exporturile companiilor doljene au crescut considerabil, cu 34% peste cele inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut, informeaza Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Craiova. Din punct de vedere valoric, pe primele noua luni ale acestui an, exporturile doljenilor au crescut cu 55 de milioane de lei fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 161 de milioane de lei la 216 milioane de lei anul acesta, potrivit datelor furnizate de DRAOV Craiova, la solicitarea GdS. Exporturile de top, din punct de vedere al valorii, au fost realizate de marile companii din judet, cu precadere de cele din industrie. "Principalele categorii de marfuri exportate sunt: autoturisme, transformatoare, motoare electrice, parti de motoare electrice, generatoare electrice, hartie pentru plotter, piele, blana si accesorii pentru confectionarea de geci si veste, elemente pentru ladite din lemn, ulei brut de floarea-soarelui etc.", a precizat directorul DRAOV Craiova, Mircea Dan Matei. Cele mai multe marfuri sunt exportate (in ordinea descrescatoare a valorii marfurilor) in Elvetia, Norvegia, China, Serbia, Macedonia, SUA, Turcia, Ucraina, Irak, Maroc, Egipt si chiar Japonia, Rusia si Insulele Canare. Potrivit Vamii, in fruntea exportatorilor se afla Ford Romania - ale carei autoutilitare au ajuns in Elvetia, Norvegia, Insulele Canare si Albania -, urmata de Electroputere si Cummins Generator Technology. Si alte firme au exportat mai mult decat anul trecut: Eastrade, Linex Wolf, Motoare Electrice SRL, Cargill Oils, Manifatture Italiane. Cresterea exporturilor pe primele noua luni se datoreaza, pe de o parte, intensificarii activitatii Ford Romania, sustin reprezentantii Vamii, iar, pe de alta parte, "extinderii ariei de export a firmelor producatoare". Cu alte cuvinte, se observa o intensificare a activitatii economice cu exteriorul.
De altfel, cu exceptia Gorjului, toate celelalte judete ale Olteniei au inregistrat cresteri ale exporturilor pe primele noua luni ale anului.

Ford a incetinit usor motoarele

Cu toate acestea, in luna septembrie, in Dolj, exporturile s-au mai temperat, inregistrandu-se o usoara scadere fata de septembrie 2010 (cu cateva procente) a valorii exporturilor. Reprezentantii Vamii sustin ca scaderea cu 4% a valorii marfurilor exportate in septembrie este cauzata de faptul ca Ford a incetinit fabricarea autoturismelor pe care le producea. Este vorba despre autoutilitara Transit Connect, a carei productie se muta in Spania, la fabrica Ford din Valencia.

A scazut importul

Daca la exporturi judetul sta bine, in cazul importurilor, pe primele noua luni ale anului situatia este inversa fata de anul trecut. Chiar daca a crescut numarul de declaratii vamale de import (adica fie au importat bunuri mai multe firme, fie aceleasi firme au importat de mai multe ori), valoarea marfurilor aduse de peste granita a scazut de la 51 de milioane de lei pe primele noua luni din anul 2010, la 32 milioane de lei in perioada analizata din 2011. Directorul DRAOV Craiova, Mircea Dan Matei, sustine ca principalele produse care au venit de la import anul acesta sunt: "vata minerala, cutii de bere, produse de patiserie, radiatoare de otel, articole din ceramica pentru uz sanitar, sarma de cupru pentru bobinaj, tesaturi, piese auto, tevi si accesorii pentru tevi din PVC si altele. Principalele tari din care provin cele mai importante categorii de marfuri importate sunt Serbia, Macedonia, Ucraina, Turcia, China, India, SUA, Elvetia". In clasamentul importatorilor se afla tot Ford Romania, care aduce piesele auto din Turcia, China, India si chiar SUA, potrivit celor de la Vama. Urmeaza in top Heineken Romania, care aduce din Serbia cutiile de bere, si Electroputere, care aduce sarma de cupru pentru bobinaj din Turcia, Serbia si Elvetia. Si alte companii au operat importuri mari anul acesta: Knauf Insulation, Klaus Steilmann, Saff Trading, Arabesque si altele.
Exporturi mari in toata regiunea
In majoritatea judetelor din aria de acoperire a DRAOV Craiova (care activeaza in județele Arges, Dolj, Gorj, Olt, Teleorman si Valcea) s-au inregistrat cresteri ale exporturilor, pe ansamblu cresterea fiind de 151% fata de aceeasi perioada a anului 2010, spune Mircea Dan Matei. Doar in Gorj au scazut exporturile cu 34%. Dintre toate judetele, cele mai mari cresteri ale exportului s-au inregistrat in Valcea (162%), urmate de Arges (155%) - datorita uzinelor Dacia - si de Dolj (134%).