Chiar daca pot primi peste 12.000 de euro/ha pentru investitiile facute in plantatiile viticole, doljenii nu se inghesuie sa se implice intr-un astfel de proiect. Anul acesta, o singura persoana a solicitat banii de la stat in acest sens.

Dupa integrarea in Uniunea Europeana, Romania trebuie sa-si adapteze treptat productia de struguri si vin la cerintele pietei comunitare. Incepand din 2007, Uniunea subventioneaza trei directii de actiune in domeniul viticol: reconversia soiurilor prin plantare pe acelasi amplasament ori pe alta parcela echivalenta ca suprafata de vita-de-vie pentru struguri de vin din anumite soiuri, reamplasarea parcelelor situate in conditii nefavorabile si modernizarea formei de conducere a sistemului de sustinere si palisaj in plantatiile viticole. Sumele primite in acest sens nu sunt deloc de neglijat. "Potrivit legislatiei in vigoare, pentru reconversia soiurilor, solicitantii pot obtine sprijin financiar de aproximativ 12.000 de euro/ha. Suma este forfetara si asigura 60-70% din costurile de infiintare", a declarat Cristina Vladu, inspector vitivinicol in cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj, care a explicat ca beneficiarii acestui sprijin pot fi atat persoane fizice, cat si juridice.

Documentatia necesara obtinerii subventiei se depune la DADR Dolj

Toate programele de restructurare/reconversie se realizeaza in baza unui proiect (plan individual, personalizat pe nevoile proprii) intocmit in acest sens de o persoana fizica/juridica autorizata si vizat de statiunea de cercetare viticola din zona. Conform Ordinului nr. 247/2008 privind aprobarea Normelor de aplicare a programelor de restructurare/reconversie a plantatiilor viticole derulate cu sprijin comunitar pentru campaniile 2008/2009 - 2013/2014, perioada pentru depunerea planurilor individuale la DADR este 1 martie - 10 iunie. "Anul acesta, in Dolj s-a depus un singur plan individual pentru infiintarea unei suprafete de 18,4 hectare de vita-de-vie, pe raza localitatii Dranic. In 2008, nu s-a depus nici un plan", a precizat Cristina Vladu. Doljenii au fost insa ceva mai activi in 2007, cand au depus la DADR patru planuri individuale pentru infiintarea unei suprafete de aproximativ 140 de hectare.
Ce soiuri pot fi plantate potrivit legislatiei
Potrivit Ordinului nr. 247/2008, pentru nisipuri si alte terenuri favorabile din sudul tarii exista sase soiuri de struguri pentru vin eligibile pentru realizarea programelor de reconversie/restructurare: Feteasca regala, Riesling, Aligote, Cabernet Sauvignon, Feteasca neagra si Pandur. Pentru regiunea viticola Dealurile Munteniei si Olteniei exista 18 soiuri eligibile. Dintre acestea fac parte Chardonnay, Feteasca alba si regala, Feteasca neagra, Merlot, Tamaioasa romaneasca.
12.500 de hectare de vie in Dolj
Conform statisticilor DADR Dolj, patrimoniul viticol al judetului este de 13.390 de hectare, din care doua treimi vie hibrida. Vita-de-vie din soiuri nobile (de vin si de masa) ocupa o suprafata de aproximativ 4.800 de hectare. Circa 8.500 de hectare sunt plantate cu vii hibride.