In anii trecuti, aproape toate culturile de soia din Dolj proveneau din soiuri modificate genetic. O data cu integrarea Romaniei in UE, producatorii agricoli sunt nevoiti sa renunte la obiceiul de a cultiva organisme modificate genetic.
Incepand de anul acesta, doljenii nu mai au voie sa cultive soia din soiuri modificate genetic. "In ceea ce priveste producatorii agricoli care mai au in patul soia modificata genetic, acestia o vor putea folosi doar pentru consumul propriu", a declarat Valentin Bulumaci, directorul executiv adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj. Aceasta decizie a fost precedata de un control eficient al acestor culturi inca de anul trecut, cand producatorii agricoli puteau sa cultive organisme modificate genetic (OMG) numai daca erau autorizati de DADR Dolj. Infiintarea culturilor se putea face numai cu samanta certificata oficial, iar in timpul perioadei de vegetatie culturile de soia urma sa fie controlate de reprezentantii organelor abilitate. Mai mult decat atat, producatorii care hotarau sa cultive soia de acest fel nu puteau primi subventii agricole.
Doljenii au renuntat din 2006 la soia modificata genetic
La momentul respectiv, reprezentantii Directiei le-au sugerat insa doljenilor sa renunte la aceasta cultura, iar producatorii agricoli din judet s-au conformat. "Anul trecut au putut sa cultive numai in regim controlat. Cu toate acestea, nu am primit nici o cerere de autorizare in acest sens", a spus Valentin Bulumaci.
Potrivit spuselor acestuia, renuntarea la producerea de soia modificata genetic va influenta in mod pozitiv sanatatea oamenilor si a animalelor. "Plantele modificate genetic au o productie mai mare decat cele nemodificate (productia de soia din soiuri modificate genetic este mai mare cu 30 pana la 50%), dar indici de calitate mai slabi. In plus, plantele modificate genetic pot produce diverse mutatii in organismul animalelor si chiar al oamenilor", a mai spus Bulumaci.
Soia nemodificata genetic, mai ieftina decat cea modificata
Potrivit reprezentantilor DADR Dolj, in anii trecuti, aproape toate culturile de soia din judet proveneau din soiuri modificate genetic. Acest lucru se datora faptului ca producatorii agricoli pastrau samanta de la un an la altul in gospodarie, iar in unele cazuri o transmiteau chiar catre alti procesatori. In plus, ca si pret, samanta de soia modificata genetic se vindea in judet la jumatate din pretul celei nemodificate. "Ca si pret, un kilogram de samanta de soia nemodificata genetic (aproximativ 5 lei) este mai scump decat un kilogram de samanta modificata genetic (aproximativ 2,5 - 3 lei)", a declarat Stan Florea, consilier in cadrul DADR Dolj.