Specialistii din cadastru sunt nemultumiti ca noua legislatie le permite persoanelor fara studii superioare si fara aparatura necesara sa dea avize pentru lucrarile de masurare a terenurilor aflate in zona extravilana. Potrivit acestora, exista presiuni politice din partea multor persoane care deruleaza afaceri imobiliare pentru a se da dreptul de semnatura tehnicienilor, fara studii de specialitate in domeniu, care fac masuratorile cu ruleta sau la picior, fara aparatura. Cadastristii ameninta ca vor refuza sa dea avizul pentru acte daca nu se va modifica legislatia.
Un comunicat al Ordinului Geodezilor din Romania (OGR) mentioneaza ca anul trecut a fost aprobata Legea 16 privind organizarea si exercitarea profesiunii de geodez, insa dupa sase luni a aparut o noua lege care intra in contradictie cu prima. "Legea 16 prevede un control riguros al celor care profeseaza in acest domeniu, insa Legea 217, aparuta la mai putin de sase luni, da dreptul si persoanelor cu studii medii sau postliceale sa dea avize pe lucrarile de cadastru", se arata in comunicat. Prin urmare prima lege prevedea ca profesia de geodez care presupunea realizarea unor lucrari cadastrale, de cartografiere sau de tipografie sa fie derulata doar de cei care au diploma de inginer sau subinginer, cu o experienta de doi ani, care sunt autorizati de OGR. Legea 217 privind stabilirea criteriilor de baza ale taxelor si tarifelor pentru analiza si verificarea documentatiilor cadastrale pentru inscrierea in Cartea Funciara a terenurilor agricole stabileste ca si persoanele cu studii medii pot aviza actele. Cadastristii cred ca este revoltator ca persoanele care au fost autorizate pana la promulgarea Legii 16 doar pe baza unei cereri la Agentia de Cadastru sa poata valida lucrari care ar putea avea efecte juridice. Ei nu contesta dreptul acestora de a executa lucrari de cadastru, ci dreptul de a aviza aceste lucrari atat timp cat nu au o diploma de studii superioare.
Tarife de 2 pana la 10% din valoarea terenului
O alta problema semnalata de OGR este ca, pentru a primi autorizatia pentru a aviza lucrarile de cadastru, nu este nevoie sa detii aparatura speciala. OGR crede ca se intentioneaza prin noua lege introducerea pe usa din dos si a celor care nu indeplinesc criteriile privind dotarea si achizitia de sisteme software pentru care profesionistii au investit zeci de milioane de lei. Potrivit unei statistici realizate de Agentia de Cadastru, la nivel national erau autorizate 3.679 de persoane, dintre care 83% se incadrau pentru obtinerea certificarii din partea OGR. Au fost exclusi cei autorizati de Agentia de Cadastru care insa erau silvicultori, cofetari, balerine, profesori de sport, preoti. Incepand cu 20 martie, Legea 16 a intrat in vigoare, iar toate documentatiile cadastrale parafate de cei neautorizati sunt considerate nule. Inscrierea pentru autorizare a inceput din luna noiembrie 2007, pana acum fiind inregistrate 1.500 de persoane. Pentru a primi autorizatia, cei din cadastru trebuie sa plateasca 1.000 de lei taxa de inscriere in ordin si 1.800 de lei cotizatia anuala. De asemenea, reprezentantii OGR spun ca taxele pentru avizele de cadastru se vor scumpi cu 10% in perioada urmatoare.
Legea 217 stabileste onorariile pentru lucrarile de cadastru pentru terenurile extravilane de 2 pana la 10% din valoarea de circulatie a terenurilor.