In 2005, media dobanzilor la creditele in lei va fi de 17-18%, iar pentru depozite, dobanda va fi de 10-12%, a afirmat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, la Forumul Bancar Roman, organizat la Finmedia.
Pe de alta parte, reprezentatul ING Bank, Misu Negritoiu, este de parere ca "anul viitor, dobanda ar trebui sa fie intre 15% si 16% pe an". Totusi, el mai precizeaza ca dobanda poate sa si scada, dar poate sa si urce, in functie de inflatie.
De altfel, dobanda va constitui in continuare un domeniu de mare interes pentru cei trei jucatori de pe piata bancara (deponenti, banci si contractorii de credite), potrivit presedintelui Bancii Comerciale Romane (BCR), Nicolae Danila.
Danila mai spune ca bancile ar putea fi "impinse" sa acorde credite cu dobanda fixa ca urmare a reducerii ecartului de dobanzi (diferenta intre dobanzile la depozite si credite). De altfel, Romania ar fi tara cu cel mai mare ecart la dobanzi comparativ cu alte state europene.
Totodata, presedintele BCR atrage atentia asupra faptului ca Ministerul Finantelor Publice incurajeaza prin acordarea de garantii contractarea de credite externe. In plus, bancile straine beneficiaza de fonduri din partea bancilor-mama, in vreme ce BCR se finanteaza de pe piata interna la costuri foarte mari.
Danila mai avertizeaza si asupra riscurilor speculative de pe piata, aratand ca, in prezent, exista peste un miliard de euro capital speculativ care circula in sistem si, potrivit unor surse pe care nu le-a mentionat, in 2005, ar putea intra in Romania un capital speculativ ce ar putea depasi doua miliarde de euro.