Dobânzile bancare la depozitele în lei aproape ca s-au dublat în câteva luni. Acum avem si dobânzi de 10% pe an, pe fondul lipsei de lichiditati a bancilor.Aproape toate bancile comerciale si-au majorat, în ultimele luni, dobânzile practicate la depozite. Cele mai mari cresteri s-au înregistrat la dobânzile la depozitele în lei. Dupa ce au "galopat" dobânzile la credite, ca urmare a politicii Bancii Nationale a României (BNR) de majorare a dobânzii-cheie, unitatile bancare au decis majorari succesive la instrumentele de economisire. Daca pe finalul lui 2007, depozitele avantajoase nu depaseau o dobânda anuala de 5,5-6%, sfârsitul lunii martie vine cu dobânzi care ajung si la 10% pe an, pentru sume destul de mari ce se depoziteaza la banci. Oricum, diferenta între dobânzile la credite (în medie, de 14%), pe care le încaseaza bancile, si cele la depozite (în medie, de 8%), pe care le platesc deponentilor, reprezinta veniturile bancilor.  
Dobânzi de top Depozitele care au cele mai mari dobânzi sunt în moneda nationala. Ca o comparatie, acum câteva luni, dobânzile erau mai mici cu doua-trei puncte procentuale. Catre sfârsitul lui 2007 si începutul anului în curs "Depozitul la termen" de la Raiffeisen Bank avea o dobânda la 12 luni de la 5,75%, pâna la 7% (la depozite de minimum 40.000 de lei). Acum, acelasi produs de la Raiffeisen Bank are o dobânda de pâna la 10%, pentru cei care depun depozite în conturile bancii minimum 40.000 de lei. BCR avea, la 12 luni, o dobânda la depozite de 5,5-6%, iar acum, acestea sunt de 8,5%, la sume de peste 10.000 de lei si 8,25% - la sume mai mici. La BRD "Depozitul 1000" era purtatorul unei dobânzi de 7,5%, iar acum, de 8,5% pe an. Banca Transilvania practica pentru produsul "Depozit 210" (pe 210 zile) dobânda de 8%, care acum a ajuns la 9%. Avantajati de majorarile recente de dobânzi sunt acei deponenti la banci care au optat pentru dobânda variabila, în functie de evolutia pietei. Cei care îsi pastreaza economiile în conturile bancilor, dar care au optat pentru dobânzi fixe pierd acum câteva procente. Calculele pe care si le fac deponentii nu pot fi exacte din cauza ca unele unitati bancare practica si comisioane la retragerea dobânzii din cont, în general, de 0,5%. Alte banci spun clar ca nu practica nici un fel de comision la retragerea banilor din contul de economii.  
Nevoie mare de lichiditati 
Pe fondul crizei bancare, influentata de peste Ocean, bancile-mama din strainatate au adoptat politici prudentiale fata de cele din România si sunt reticente în a vira lichiditati la noi în tara. "În conditiile în care bancile comerciale nu se mai pot împrumuta pe piata externa, atunci fac rost de lichiditati de pe piata interna, majorând dobânzile la depozite", a spus Neguta Rusinaru, directoare adjuncta de retail al Bancii Transilvania - Sucursala Dolj.