Majorarea dobanzii de referinta va atrage dupa sine, pe langa un nivel mai atragator al depozitelor bancare, si dobanzi avantajoase pentru titlurile cu venituri fixe, cum ar fi obligatiunile.
De aceea, analistii financiari sunt de parere ca o parte dintre investitiile care mergeau spre achizitia de actiuni se vor indrepta catre segmentul de obligatiuni, datorita dobanzilor mai mari.

Efectul majorarii ratei dobanzii de referinta este insa unul minor, potrivit lui Adrian Lupsan, analist financiar de la Intercapital Invest. Acesta sustine ca o crestere la 8,75% , adica doar cu 0,25 procente a dobanzii, ar determina imediat o modificare a dobanzilor bancare in alte tari. Dar, pentru ca la noi diferenta dintre dobanda activa si cea pasiva practicata de banci este suficient de mare, acestea nu se grabesc sa mareasca deocamdata nivelul dobanzilor. Abia o majorare cu 0,5 sau cu un procent a dobanzii in aceasta toamna va genera, in opinia lui Lupsan, reactii din partea bancilor, si nu numai.
De aceeasi parere este si Valentin Ionescu, analist financiar de la Euroinvest Vision, care afirma ca efectul majorarii dobanzii de referinta este insesizabil in statele a caror rata de crestere este de 5-6%, adica din estul Europei. In schimb, in tarile din vestul continentului, unde cresterea economica nu depaseste 2%, o astfel de modificare se observa imediat.
Semnal de alarma pentru creditele
in valuta
In afara de modificarea ratei dobanzii de referinta, Banca Nationala a Romaniei mai are o parghie prin care controleaza piata bancar-financiara. Potrivit analistului financiar Adrian Lupsan, BNR va fi nevoita "sa mai dea drumul la robinet", in conditiile in care, pe piata externa, monedele vecinilor se vor deprecia mult fata de moneda europeana. Asa se explica si cum un euro va ajunge la 3,7- 3,8 RON, iar creditele in valuta vor deveni un produs riscant. Analistul de la Intercapital Invest a mai adaugat ca deja sunt semnale de alarma in piata cu privire la o eventuala depreciere a leului fata de euro.
Investitiile
in companiile financiare,
pe primul loc
Desi analistii financiari de la Allianz ii sfatuiesc pe investitorii de la nivel global sa ocoleasca companiile financiare, intrucat acestea ar reprezenta un risc, o serie de analisti romani sunt de parere ca acest sfat nu este valabil si pentru piata romaneasca. ßi asta pentru ca la noi companiile cele mai lichide si in care se investeste cel mai mult sunt cele financiare. Spre exemplu, investitiile in sectorul bancar se afla pe prima pozitie in cotatiile de la Bursa, cu 24 de procente. Un alt sfat pe care analistii Allianz il mai dadeau investitorilor era ca acestia sa mizeze pe actiunile din domeniul energiei si al productiei de marfuri. Realitatea de pe piata romaneasca contrazice insa prognozele celor de la Allianz. Sectorul energiei ocupa abia un loc secund la capitolul investitiilor, cu 20 de procente, potrivit analistului Adrian Lupsan. Cu toate acestea, piata romaneasca se va dezvolta pe acest segment. ßi asta datorita impactului pozitiv pe care il va avea listarea Transelectrica la Bursa. Chiar daca segmentul energiei va fi alimentat puternic de intrarea acestei companii, cele mai mari investitii se vor face tot in companiile financiare ca banci si SIF-uri, acestea fiind cele mai lichide in opinia analistului de la Intercapital Invest. Iar evolutia de la Bursa din aceasta saptamana ii da dreptate. Actiunile SIF-urilor se regasesc in topul celor mai tranzactionate titluri de la Bursa ca valoare.